Thema: Terugkijken op pleegzorg

We kijken graag vooruit, maken toekomstplannen en hebben verwachtingen over hoe ons leven verder zal verlopen. Ook kijken we regelmatig achterom. We halen herinneringen op, we geven ons verleden een goed of slecht rapportcijfer en we bladeren door onze fotoboeken om een glimp op te vangen van wie wij vroeger waren. We begrijpen onszelf vaak beter als we de sporen naar ons verleden goed kunnen volgen. Als we voor (pleeg)kinderen zorgen, denken we vaak terug aan het kind dat wij zelf ooit waren.

Ook pleegkinderen kijken graag vooruit en maken toekomstplannen. Soms doen ze dat liever dan achterom kijken, omdat het verleden hun vooral pijnlijke herinneringen bracht. Andere pleegkinderen zijn nieuwsgierig naar hoe zij als klein kind waren en wat ze toen precies hebben meegemaakt. Vooral als er belangrijke veranderingen waren in de eerste jaren van hun leven kunnen fotoalbums en levensboeken helpen om het spoor naar het leven van toen terug te vinden.

Pleegouders en pleegkinderen kijken ook terug op hun persoonlijke ervaringen met pleegzorg. Wat bracht het hun om voor het kind van een ander te gaan zorgen en wat betekende het om op te groeien bij ouders bij wie je niet geboren bent? Het is goed om af en toe de balans op te maken, terug te kijken op de weg die je bent gegaan, ook al was die weg soms hobbelig. Je kunt je leven niet terugkijken als een aflevering van ‘Uitzending gemist’, maar je kunt het wel opnieuw beleven in gedachten, beelden en herinneringen.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Terugkijken op pleegzorg’.


Tags: , ,