Een dag met taart

De dag waarop onze pleegkinderen bij ons kwamen wonen, is ieder jaar een bijzondere dag. Geen feestdag, wel een feestelijke dag. We halen een taart, maar geven geen cadeautjes.

We zijn blij met onze pleegkinderen, maar elk kind wil het liefst bij zijn eigen ouders opgroeien. Daarom is deze dag voor ons een moment om herinneringen op te halen. We praten bijvoorbeeld over die desastreuze knipbeurt van onze pleegdochter. Als klein meisje had ze zelf haar haren geknipt. Ze wilde mooi zijn toen wij, haar nieuwe pleegouders, langs zouden komen. We praten ook over de politieman die onze andere pleegdochter uit de armen van haar moeder trok en in een politieauto zette. En natuurlijk praten we over het verhuizen en het wennen in ons gezin.

Al deze ervaringen beïnvloeden de relaties die de kinderen aangaan en hun kijk op het leven. Soms leidt dat tot pijnlijke inzichten waar ik als pleegvader door word overvallen. Zo twijfelt onze pleegdochter van zeven of ze later kinderen wil, want “mijn oma kon niet voor mijn moeder zorgen en mijn moeder kon niet voor mij zorgen. Dus ik kan later vast ook niet goed voor een kind zorgen…” Ik probeer dan uit te leggen dat ze meer is dan alleen de optelsom van haar vader, haar moeder en haar ervaringen als kind. Ze groeit bij ons op en maakt dus andere dingen mee dan haar moeder in haar jeugd.

Terugblikken is voor ons ook samen een babyvideo van onze pleegzoon bekijken en de 13-jarige puber weer horen verzuchten: “Maar papa, ik ben nog maar een baby. Dat kan ik toch helemaal niet!” Op de video is het pakjesavond. Een baby van een paar maanden zit op een groot cadeau en zijn vader verwacht dat hij het uitpakt. Tevergeefs. Daarna gaat de film verder. Het cadeau is uitgepakt. Het is een bestuurbare kraanwagen en de baby krijgt de afstandsbediening in zijn knuistjes gedrukt om mee te spelen. Dat lukt natuurlijk niet. In één videofragment is de tragiek van zijn leven vastgelegd: ouders die van hem houden, maar hem niet kunnen opvoeden door hun beperking.

Vanaf het begin terugblikken en bespreken heeft onze pleegkinderen geholpen om te begrijpen wat hun is overkomen en de gebeurtenissen een plekje te geven. Daarom is de dag dat een kind in ons gezin kwam wonen voor ons een dag met taart, maar geen cadeautjes.

 


Tags: ,