Seks online

Het vinden van gedegen websites over seksualiteit is geen sinecure. Met één verkeerde muisklik kun je al terechtkomen in de digitale seksindustrie. Toch bevat het internet een schat aan informatie die kan helpen om het gesprek over seks aan te gaan. Daarom hebben we een aantal websites op een rij gezet. 

 www.seksueelgeweld.info en www.jeugdprostitutie.nu
Deze informatieve websites zijn gemaakt door Movisie. Door een heldere indeling bovenaan de pagina, zoek je vlot door op de onderwerpen waar jij meer over wilt weten. De sites bedienen verschillende doelgroepen. Slachtoffers, ouders, maar ook hulpverleners en zelfs daders van seksueel geweld kunnen er terecht.

http://canyoufixit.sense.info/
Dit is een geweldige website voor jongeren vanaf een jaar of 14. Door middel van filmpjes over onderwerpen als voorbehoedsmiddelen, een triootje, chatten en daten via internet, kun je oefenen op het ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag. Daarmee scoor je punten. Bij elk filmpje kun je horen wat de hoofdpersoon denkt. Een site om als (pleeg)ouder samen met je (pleeg)kind te bekijken.

www.zoenenenzo.nl
Deze website is gericht op ouders en jongeren met een lichamelijke handicap. Het gaat over onderwerpen als verliefdheid, relaties en voorbehoedsmiddelen in relatie tot een handicap. Er is een vragenlijst over het omgaan met je eigen grenzen. Ook gaat het over hoe verzorgers en behandelaars respectvol met jouw grenzen omgaan. Voor ouders geeft de website tips hoe ze met dit lastige onderwerp om kunnen gaan, ondanks bijvoorbeeld het feit dat een jongere in bed geholpen moet worden. 

www.sense.info
Een betrouwbare website over seksualiteit, verliefdheid, relaties en alles wat erbij komt kijken. Er is geen domme vraag en dus komen ook vanzelfsprekende onderwerpen aan de orde, zoals hoe het lichaam zich ontwikkelt en hoe je het hoort te verzorgen. Ook voorbehoedsmiddelen, geslachtsziekten en zwangerschap passeren de revue. Je kunt links vinden naar websites over bijvoorbeeld homoseksualiteit, cultuur en geloof, alcohol en drugs. Voor jongere pubers is het zinvol om samen met de (pleeg)ouders te kijken. Oudere pubers vinden zelf de weg wel. Als je denkt dat je alles al weet, kun je een quiz doen. Ook volwassenen kunnen hier van alles opsteken. Aan het eind van de quiz krijg je namelijk de antwoorden gecorrigeerd terug.

www.uwkindenseks.nl
Een website voor (pleeg)ouders om het gesprek met je (pleeg)kind over seks te voeren. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst tongzoenen of met elkaar naar bed gaan, maar ook tips van pubers die bij een gesprek kunnen helpen. Men heeft vier ‘love-regels’ opgesteld voor seksuele opvoeding: let op je puber, houd de communicatie open, geef het goede voorbeeld en zorg dat je er bent voor je puber. Ook is het mogelijk om met een paar vragen de effectiviteit van je eigen opvoedstijl te bekijken.

www.meerdanliefde.nl
Een website over intimiteit en seksualiteit die te gebruiken is door mensen met een verstandelijke beperking. De site is zo gemaakt dat ze iconen aan kunnen klikken. Als ze op de luidspreker drukken, wordt de bijbehorende tekst uitgelicht en voorgelezen.

 


Tags: , ,