Anders

We hebben Sint Maarten gelopen. Ik haakte met Janna aan bij de grote kinderen en samen liepen we langs de laatste paar adresjes. Wat een lol! Schattig, zo’n lampion met een meisje eraan! Ik geniet volop van mijn gezin met zo’n heerlijk stel kinders en besef weer eens dat Janna er helemaal bij hoort. Daarnaast ben ik me er continu van bewust dat ze een pleegkind is; een kind met wat extra bagage, zogezegd.

Janna tapt uit twee vaatjes. Een vaatje liefde en aandacht, waaraan ook mijn eigen kinderen zich laven. En een vaatje extra aandacht, waarin alles besloten ligt wat met haar lot als pleegkind te maken heeft. Bijzonder dat ‘kind zijn’ en ‘pleegkind zijn’ zomaar naast elkaar kunnen bestaan. Ik hoorde eens dat mijn ouders – mijn zusje is een pleegzus – zich daar ook steeds bewust van waren. Dat zat mijn moeder in de weg. Zij wou niet dat mijn pleegzus ‘anders’ was. Ik ervaar: ieder mens is uniek, dus het maakt niet uit of je zus of pleegzus bent. Iedereen is anders, gelukkig maar!

Janna is een geweldige aanvulling op ons gezin. Ze heeft een ‘andere’ grote zus en een ‘andere’ grote broer. Nu mijn ouders ouder worden en meer zorg van de kinderen nodig hebben, zie ik dat mijn pleegzus ook een andere rol op zich neemt. Haar rol is net zo anders als mijn rol en die van mijn oudste zus. Onze rollen zijn allemaal waardevol, juist omdat ze anders zijn.

Kortom: we zijn allemaal anders, daarin zijn we gelijk. Vader, pleegvader, columnist of niet, allemaal gelijk.


Tags: ,