Sinterklaas

Er gaat een hoop veranderen in pleegzorg. Het wordt niet alleen anders, het wordt ook beter. Veel beter! Door de manier waarop we nu werken, zijn er kinderen die soms tientallen woonplekken doorlopen. Kinderen die door een veelvoud van tien aan hulpverleners worden begeleid. Nou, we zijn er achter gekomen hoor: dat is niet goed voor kinderen.

Ik ken een aantal van deze kinderen. Kinderen die op een plek wonen waar ze niet de juiste aanpak krijgen. Kinderen van wie we wel weten wat ze nodig hebben, maar die het niet krijgen. Kinderen die op een wachtlijst staan en het tot die tijd maar zo goed mogelijk moeten zien te redden. Ik ken hun namen. Ik ken hun gezichten. De nieuwe aanpak zal voor hen een zegen zijn. En toch…

De mensen die mij nu vertellen dat het allemaal beter moet, zijn dezelfde mensen die een jaar geleden vertelden dat het echt niet anders kon. Die mij geen tijd konden geven voor extra begeleiding in een gezin, omdat daar geen indicatie voor bestaat. Die mijn begeleiding stop hebben gezet, omdat nu eenmaal bij een ander project andere mensen werken. Die kinderen naar een noodbed stuurden vanwege een wachtlijst. Op papier alles correct, in de praktijk een drama.

En dan kom je mij nu zeggen dat we het al die tijd verkeerd hebben aangepakt? Dat we nu goede hulp gaan bieden?

Het wordt tijd dat Sinterklaas weer naar Nederland komt. Daar gelooft een deel van de kinderen tenminste nog in.

 


Tags: ,