Politie

Het is drie uur in de nacht. De bel gaat en ik zit meteen rechtop in mijn bed. Drie uur! Wie durft er aan te bellen op zo´n tijdstip? Ik wankel slaperig naar de voordeur, de hond staat grommend klaar om ongewenste bezoekers te verscheuren.

Als ik een zaklamp door het raampje van de deur zie schijnen, weet ik het al: politie. Ik schrik enorm: wie zou er dood zijn? Snel doe ik de deur open. Twee agenten vragen of ze even binnen mogen komen. Welja. Daar zitten we, middenin de nacht aan de keukentafel. Zij met opschrijfboekjes, krakende portofoons en de handen nog net niet op hun revolvers. Ik in mijn onderbroek.

Wat blijkt: ze zijn gebeld door ongeruste buren die een baby hadden horen huilen. Mijn hemel! Ik vertel over onze kinderen en dat die inderdaad soms huilen. Helaas ook ´s nachts. Ja, dat snappen ze eigenlijk wel. Je kunt tegenwoordig echter niet voorzichtig genoeg zijn, vinden ze.

De agenten checken met hun zaklampen nog even onze slaapkamers, om er zeker van te zijn dat ik geen kletsverhaal heb verteld en misschien toch een gruwelijke moordenaar ben. Nee dus. Ze schijnen over de zacht slapende gezichten van onze pleegdochter Nadia (6), zoon Moos (5) en kleine Fiep (1), de veroorzaker van het babygehuil. Mijn vrouw zit rechtop in ons bed.

Waakzaamheid is geboden, ik ben het met de politie eens. Onze achterburen – zouden zij de politie gewaarschuwd hebben? – maken regelmatig ruzie, ze schreeuwen naar elkaar en gooien met allerlei spullen, terwijl hun kinderen krijsen. Moet ik iets doen? Laatst stond ik bij de bushalte en daar foeterde een mevrouw haar dochter uit. “Durf je wel, papa en mij tegen elkaar uitspelen!” gilde ze hysterisch en ze schudde haar dochter door elkaar. “Ik weet niet eens wat tegen elkaar uitspelen is”, huilde het meisje. Erg vond ik het en ik wist niet wat ik moest doen.

Ik wil dat doen wat nodig is, zeker als het om kinderen gaat. Dat probeer ik als pleegvader en als vader. Dat probeer ik als maatschappelijk werker en dat wil ik nu – met veel plezier! – proberen als nieuw redactielid van Mobiel.


Tags: ,