Loslaten

Daar stond ik dan, op een mooie aprilmiddag. Vanwege mijn pensioen-gerechtigde leeftijd had ik een minisymposium georganiseerd. De historische dorpskerk van Oost-Souburg was gevuld met mensen die hart hebben voor de jeugd. In een korte, krachtige presentatie keek de 20-jarige Jeffrey Hoekstra terug op zijn leven in verschillende pleeggezinnen. Hij vertelde over hechten en op eigen benen staan. Femmie Juffer, hoogleraar adoptie, hield een indrukwekkende lezing over hechting in veilige en onveilige situaties.

Het zijn rare dagen, van afscheid nemen en zaken overdragen. Gisteren maakte ik met weemoed mijn laatste modulair werkplan. U zult het niet geloven, maar ik ga het cli├źntregistratiesysteem IJZA nog missen. Pleegzorg is ook de kunst van loslaten en afscheid nemen, zo predikte ik geregeld. Nu merk ik dat het vlotter is gezegd dan gedaan. Het afscheid komt zo snel en mijn werk is nog zo leuk. De peuters met wie ik in mijn eerste werkjaren contact had, zijn intussen dertigers. Sommigen zijn zelf (pleeg)ouder of hebben een baan in de jeugdzorg.Ik hoop dat het minisymposium mensen aan het denken heeft gezet, bijvoorbeeld over jongeren die nog niet rijp genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. Tegenwoordig gaat de jeugd tussen 21 en 23 jaar het huis uit. Dit is ook de leeftijd waarop de ontwikkeling van de hersenen ongeveer voltooid is. Pleegzorg stopt bij 18 jaar. De meeste pleegouders zetten een kind dan niet buiten, maar is het eerlijk om de rekening bij de pleegouders te leggen?

Sommige pleegkinderen raken na hun achttiende tussen wal en schip. Ze gaan zwerven en leiden een riskant leven. Het zou goed zijn om het hulpaanbod voor deze jongeren meer op elkaar te laten aansluiten. Wellicht is er iets te doen met begeleiding door een vrijwillige consulent, zonder dat dit contact vrijblijvend is. Door deze jongeren letterlijk bij de hand te nemen, kun je het leed zoveel mogelijk beperken.

Ik ben blij, beste lezers, dat Mobiel voorlopig mijn lijntje blijft naar pleegouders, pleegkinderen en pleegzorgwerkers. Ik heb pleegzorg in mijn hart gesloten en wil er af en toe mijn ei over kwijt. Daar verandert de pensioengerechtigde leeftijd niks aan.


Tags: ,