Thema: Ziekte en overlijden

De afgelopen tijd zijn we een aantal keren opgeschrikt door onverwacht overlijden in pleeggezinnen. In Alphen aan den Rijn raakten door een schietpartij twee kinderen ineens hun pleegouders kwijt. Een paar dagen later ging een zevenjarig pleegkind de eendjes voeren en verdronk in de vijver.

Als pleegouder begin je meestal vol idealen aan de verzorging en opvoeding van een pleegkind. Je neemt het kind op in je gezin en sluit het in je hart. Daarmee beginnen ook vaak de zorgen. Mensen worden ziek en meestal weer beter, maar niet altijd. Dit geldt ook voor pleegkinderen, hun ouders en pleegouders. Jonge kinderen kunnen heel indringende vragen stellen: “Zal je altijd voor me blijven zorgen? Wat gebeurt er als jij doodgaat?” Als pleegouder probeer je hen gerust te stellen: “Ik ga nog lang nog lang niet dood.” Maar wat nou als…

In dit thema staan we stil bij de gevolgen van ziekte en overlijden in een pleeggezin. Voor pleegouders is het vaak moeilijk om zaken rondom ziekte en overlijden te regelen. Daarom hebben we de belangrijkste regelingen op een rij gezet. Verder vertellen pleegzorgwerkers hoe zij omgaan met verlies in een pleeggezin en pleegouders delen hun ervaringen. Het is een moeilijk onderwerp, maar goed om eens bij stil te staan.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Ziekte en overlijden’.


Tags: , ,