Pleegoudermap, initiatief van en voor pleegouders

 

Auteur: Gerda Doelman   “Als pleegouder krijg je van de ene op de andere dag gezinsuitbreiding. Je probeert je nieuwe pleegkind zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen, maar je hebt ook veel vragen. Wie is dit kind? Wat heeft het nodig? Beschik ik over alle gegevens die ik als pleegouder nodig heb?” Aan het woord is pleegouder Elma van Immerseel, in de Abdij van Middelburg op 4 februari 2011. In de ontvangstzaal luisteren de Staten van Zeeland naar haar verhaal over de pleegoudermap.

De pleegoudermap is ontstaan op initiatief van een aantal pleegouders. Zij ontwikkelden eerst een basislijst, waarop gegevens ingevuld kunnen worden die je als pleegouder nodig hebt of moet weten als een pleegkind bij je komt wonen. De lijst wordt ingevuld door familieleden, Bureau Jeugdzorg en alle anderen die betrokken zijn bij het pleegkind. Dat is een mooie manier om bij het begin van de plaatsing met iedereen contact te hebben die een rol heeft in het leven van het kind.

Een hele klus
“Lang niet altijd krijgen pleegouders de informatie de ze nodig hebben vanzelf”, vervolgt Elma van Immerseel haar verhaal. “Terwijl je wel meteen goed voor je pleegkind wilt zorgen. We ontdekten bij onderlinge contacten dat iedere pleegouder hiermee zit, zowel nieuwe als ervaren pleegouders. Een bijkomend probleem is dat wij van instanties vaak ook verschillende antwoorden krijgen. Het is altijd een hele klus om de juiste gegevens bij elkaar te krijgen.” Zo ontstond in Zeeland het idee om de basislijst op te nemen in een pleegoudermap met daarin alle belangrijke informatie voor pleegouders. Het is voor Pleegoudersupport Zeeland vanzelfsprekend om zulke initiatieven de ruimte te geven. Advocaat Mariska Kramer werd gevraagd in het kort de rechtspositie van de pleegouders te beschrijven. Ze ontwikkelde daarbij voorbeeldbrieven die pleegouders in specifieke situaties kunnen schrijven aan de kinderrechter of Bureau Jeugdzorg.

De map is losbladig. Er is ruimte om plannen, contracten en verslagen in op te nemen. Je vindt er een voorbeeld van een kort verslag van contacten met andere hulpverleners. Ook is er een observatielijst in opgenomen, zodat pleegouders het contactgedrag van het pleegkind met henzelf en de andere kinderen in het gezin gericht kunnen volgen. Zo kun je veel beter de ontwikkelingen zien als je in de map aantekeningen maakt.

Groeimap
Kortom, de pleegoudermap is een werkmap geworden die door de pleegouder zelf beheerd wordt. De map zal vanuit Pleegoudersupport Zeeland regelmatig aangevuld worden. Ook kan de pleegouder er zelf gegevens in bewaren. Zo wordt de pleegoudermap een groeimap waarin het verloop van de plaatsing goed zichtbaar wordt.

De Commissaris van de Koningin, mevrouw Karla Peijs, neemt de pleegoudermap in ontvangst. Ze spreekt haar waardering uit voor de pleegouders die dagelijks kinderen van anderen in huis hebben om hun een zo veilig mogelijk thuis te bieden. Dat pleegouders ook hun handen vol hebben aan contacten met instanties is een bijkomende taak, maar die taak zou zo weinig mogelijk energie van hen moeten vragen.

www.pleegoudersupportzeeland.nl


Tags: ,