De digitale speeltuin

Hyves werd in 2004 opgericht en het woord betekent korf, een verwijzing naar een bijenkorf. De spelling is overigens niet correct, want het Engelse woord is ‘hives’. De naam hives.nl was destijds al in gebruik, daarom is het Hyves geworden. In januari 2011 had Hyves meer dan 10,9 miljoen accounts, een stijging van ruim twee miljoen leden ten opzichte van anderhalf jaar ervoor. Tot op de dag van vandaag is Hyves de populairste Nederlandse sociale netwerksite. ‘Hyven’ is een veelgebruikt woord geworden en is daarom opgenomen in het Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.

Aantrekkingskracht
Hyves is populair onder meiden. Jezelf profileren en onderling kletsen past bij wat zij leuk vinden. Deel van de aantrekkingskracht van Hyves is, dat het gemakkelijk is om een pagina aan te maken. Je vult een aantal vragen in, plaatst daar een foto bij en klaar. Je kunt er daarna nog van alles mee doen, maar de basis is er. Dat is dan ook meteen de eerste functie van Hyves: een pagina waarop je jezelf kunt presenteren. Wie ben je, wat doe je en wat vind je leuk? Vooral voor pubers is dat heel interessant.
Vervolgens kun je contact gaan zoeken met anderen. Via een zoekfunctie kun je bekenden proberen te vinden of je klikt wat in het rond naar leuke contacten. Je kunt dan ‘vrienden’ van elkaar worden. Je vraagt dat door middel van een uitnodiging en als diegene jouw uitnodiging accepteert, worden gehouden de beide pagina’s aan elkaar gelinkt. Het aantal vrienden wordt vermeld op jouw site. Daarnaast worden vrienden op de hoogte van veranderingen die jij op jouw site aanbrengt (nieuwe foto’s, korte berichtjes over wat je aan het doen bent, et cetera) en krijgen ze een seintje als je jarig bent. De site heeft ook een chat-functie. Je ziet welke vrienden ook on-line zijn en je kunt berichten uitwisselen. Als je iemand wilt bereiken die niet achter de computer zit, kun je een krabbel plaatsen. Dit is een kort berichtje dat zichtbaar is op de profielpagina van je Hyves-vriend.

Kunstwerken
Hoe actief je bent op Hyves is heel verschillend. Als de basispagina eenmaal is aangemaakt, kan die jarenlang blijven bestaan. Door in te loggen met een eigen toegangscode, kan de pagina van tijd tot tijd worden bekeken en bewerkt. Vergeleken met andere social media is een hyvespagina relatief veel werk om te veranderen en bij te houden, maar er zijn mensen die er hele kunstwerken van maken. Een pagina is in principe voor iedereen zichtbaar, tenzij je voor een andere instelling kiest. Bepaalde delen zijn dan enkel voor vrienden zichtbaar. Ook heb je een keuze in wat je uiteindelijk op de pagina plaatst. Zo kun je een plattegrondje plaatsen waarop het woonadres terug te vinden is, maar dat hoeft niet. Hetzelfde geldt voor andere informatie.

Nieuwe opvoedvragen
De nieuwe media stellen (pleeg) ouders voor nieuwe opvoedvragen. Waar mag je iets van zeggen en wat moet je laten? Niet iedereen is immers even goed bekend in de digitale wereld. Door een vergelijking te maken met iets wat beter bekend is, kun je wel bepalen wat je ermee wilt doen. Een hyves-pagina zou je kunnen vergelijken met een poster. Een poster waar iemand zich op presenteert naar anderen.

Met die vergelijking in de hand kun je opvoedvragen beantwoorden. Vind je dat de poster bij een bushokje zou mogen hangen (‘voor iedereen zichtbaar’) of is het meer iets voor in de huiskamer (‘voor vrienden’)? Misschien zijn er delen van de poster die best buiten mogen hangen en andere delen die binnen moeten blijven? In het verlengde daarvan: wat vind ik ervan als mijn puberdochter in een uit¬dagende pose op die poster staat? Wie bepaalt eigenlijk welke foto’s op de poster komen? Mag een kind van veertien meer zelf bepalen dan een kind van acht? Wat vind ik ervan als een ander beledigende teksten op die poster krabbelt? Bepaal aan de hand van de vergelijking welke (opvoed)standpunten je inneemt en kijk met die ogen van tijd tot tijd naar de poster.

Avonturen op internet
Omdat jongeren meer tijd op internet doorbrengen dan hun pleeg¬ouders, bewegen ze zich in een wereld waar de volwassenen niet zijn. Hier is een vergelijking met de speeltuin van toepassing. Kan het kind daar al alleen naartoe? Is het weerbaar genoeg? Of is het prettig dat er een volwassene mee gaat? Misschien kan het kind korte tijd alleen, maar ga je na een tijdje even kijken? Vertaald naar Hyves: Ga je samen op de computer of mag het kind alleen? Hoe lang mag het kind alleen? Staat de computer dan in de huiskamer of op de eigen kamer? Zoals het past bij een kind dat is gaan spelen: vraag naar wat het heeft beleefd. Ook op internet beleef je avonturen.

Tot slot: Een pleegkind heeft vaak meerdere opvoeders. De pleeg¬ouders in eerste instantie, maar vaak zijn er ook nog de biologische ouders, pleegzorgbegeleiders of medewerkers van Bureau Jeugdzorg in het spel. Ook zij kunnen op internet. Bij een pleegkind is het zaak om hier rekening mee te houden. Wat vinden de ouders van de Hyvespagina? Staan er zaken op waar zij een mening over hebben? Mag een kind herkenbaar in beeld? Het is dan ook niet vreemd om Hyves als onderwerp voor een overleg op de agenda te zetten. Rondom een pleegkind moeten nu eenmaal meerdere opvoeders het eens worden.

======
KADER
======

 

Meer weten?
Kijk eens op de volgende Hyves: Watkrant.hyves.nl • Pleegkinderen.hyves.nl • Pleegouders.hyves.nl • Pleegzorg.hyves.nl
Pleegzorg2.hyves.nl • Ikbeneenpleegkind.hyves.nl • Pleegmoeder-vader.hyves.nl

Veilig Leren Hyven
Hyves, Stichting Mijn Kind Online en het Belgische Sensoa hebben een lespakket ontwikkeld met informatie over veilig omgaan met internet. Leraren en opvoeders kunnen de lessen gratis downloaden via www.hyves.nl/lespakket.


Tags: ,