Veel tamtam

Hulpverlening is duur. Om de kosten in de hand te

houden, is er weer iets nieuws gelanceerd: ‘Evidence Based’ werken. Vertaald: een project moet kunnen aantonen dat het effect heeft. Meten is weten. Dat is dan ook de nieuwe mantra van iedere manager die zichzelf enigszins serieus neemt.

Dus wordt er volop onderzocht. Van het ene hulpverleningsproject na het andere wordt een rapport gemaakt. Ook onze aanpak moet eraan geloven. De uitkomsten van alle vragenlijsten die wij bij onze gezinnen

– moeten – bijhouden, worden tegen het licht gehouden. De resultaten van al het werk worden vervolgens gebundeld en met veel tamtam gepresenteerd. Elk project met zijn eigen beschrijving en ieder boekwerk in een mooi, modern jasje. Natuurlijk vind ik dat best gezellig, zo’n presentatie waarbij ik kan lunchen met collega’s die ik al lang niet meer heb gesproken. In die zin hoor je mij niet klagen.

Wat blijkt nou? Ieder project heeft effect. Echt waar. Voor zover ik het kan overzien, is voor geen enkel project de conclusie getrokken dat de aanpak geen zoden aan de dijk zet. Geen enkel project is per ommegaande opgeheven.

Ook zonde eigenlijk, van al dat geld.


Tags: