Echte Hollandse meiden

Dari (11) en Nouna (9) zijn onze twee pleegdochters. Ze spreken alleen Nederlands. Ze springen touwtje, spelen verstoppertje en gaan graag op de fiets naar het zwembad. Afgezien van hun uiterlijk en hun namen zijn het echte Hollandse meiden.

Dari en Nouna hebben een Marokkaanse moeder die illegaal naar Nederland werd gebracht en hier aan het werk is gezet. Ze werd het slachtoffer van mishandeling en vrijheidsberoving. Ze zegt dat ze geen familie heeft en dat ze door derden is opgevoed. Momenteel verblijft ze met tijdelijke papieren in Nederland. Dari en Nouna hebben haar achternaam. De vader van Dari heeft haar nooit erkend. De meisjes werden door hun ouders mishandeld en verwaarloosd. Door Bureau Jeugdzorg zijn ze uithuisgeplaatst. Zo kwamen ze in ons gezin terecht. Al eerder is er in Mobiel, NRC en de Volks­krant over onze pleegkinderen geschreven. Met veel moeite is het Bureau Jeugdzorg en ons toen gelukt een tijdelijke verblijfsvergunning voor de meisjes te regelen. Ze krijgen echter geen paspoort en mogen Nederland dus niet verlaten. Een vakantie naar het buitenland kunnen wij wel vergeten. Dat is jammer, ook voor de andere gezinsleden. We durven, in deze tijd van verharding en dreigende uitzettingen, het risico niet te nemen. Zelfs zoiets onschuldigs als een bezoek aan de dierentuin in Antwerpen doen we liever niet. Bureau Jeugdzorg is bezig met de papieren rompslomp, maar wij weten dat deze materie weerbarstig is. Uitzicht op een definitieve status is er niet. Een paspoort is waarschijnlijk pas op hun achttiende verjaardag mogelijk. Het is voor ons al een schrijnende situatie. Voor Dari kan dit echt niet meer. Het meisje heeft veel moeite met de onzekerheid over haar toekomst. Ze ervaart het niet kunnen krijgen van een paspoort als ‘er niet bij horen’. Iedereen weet hoe graag een meisje van die leeftijd ‘erbij wil horen’. Dat wordt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar sterker… Wij willen het graag geregeld zien, maar weten niet hoe we het verkrijgen van een paspoort kunnen versnellen. Misschien dat dit verhaal in Mobiel leidt tot versnelling of naar een tip hoe dit aan te pakken. <

Rinka en Stijn


Tags: ,