Thema: Positief communiceren

Gisteren zat alles tegen. Ik was moe van mijn werk, de auto was kapot en de melk was op. Die had ik toch echt nodig om pannenkoeken te bakken. De kinderen zaten elkaar in de haren tijdens een spelletje ganzenbord. “Kunnen jullie nou nooit normaal doen!” riep ik vanuit de keuken. Manlief kwam zuchtend de kamer binnen. “Wat een lawaai hier.” Ik reageerde: “Doe er dan zelf eens wat aan!” Voor ik het in de gaten had, stonden we alle vier tegen elkaar te schreeuwen. Mijn man vertrok boos naar de zolder en de kinderen zaten huilend op hun kamer, voor straf. ’s Avonds aten we boterhammen, met chagrijnige gezichten. Geen sterk staaltje van positieve communicatie.

De manier waarop we communiceren heeft veel invloed op de kwaliteit van onze relaties. Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall Rosenberg communiceren we -meestal onbedoeld- gewelddadiger dan we zelf in de gaten hebben. Rosenberg is de grondlegger van Geweldloze Communicatie, een ontwapenende taal om effectief en meedogend te communiceren. De kern hiervan is dat je duidelijk observaties, gevoelens, behoeften en verzoeken uitdrukt.

Ook ik had het gisteren anders aan kunnen pakken. Ik kon de kinderen vragen wat er mis ging tijdens het spelletje ganzenbord. Ook kon ik vertellen dat ik het niet prettig vind als ze ruzie maken. Mijn man wilde misschien best een potje mee ganzenborden als ik het vriendelijk vroeg. En waarschijnlijk hadden de buren genoeg melk in huis, zodat wij ’s avonds gewoon pannenkoeken konden eten.

In dit thema gaat Mobiel in op verschillende manieren van positief communiceren. We laten therapeuten, hulpverleners, pleegouders en pleegkinderen aan het woord over communicatie. Ook zetten we enkele methodieken op een rij die van pas kunnen komen als u er zelf even niet uitkomt.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Positief communiceren’.


Tags: , ,