Een dochter

Dennis en Sander wonen bij hun tante. Al is hun tante nog vrij jong, ze heeft de beide heren goed onder de duim. Zo biedt ze haar neefjes een veilige en warme plek om op te groeien. Voor haar is het soms wel hard werken, want de beide heren zijn handenbindertjes. Ik ga er regelmatig even langs, om zo een vinger aan de pols te houden.

Aan het eind van een gesprek hebben we het over het soms onnavolgbare gedrag van de jongens. Zelf komt tante uit een meidengezin. Wat jongens in handen krijgen, lijkt altijd spontaan kapot te gaan. Als ze niet achter de broek gezeten worden, blijven spullen altijd liggen. “Als ik zelf kinderen krijg, wil ik een dochter hoor.” Dan kijkt ze mij aan en glimlacht.

Hier hebben we eerder over gesproken. Over het opvoeden van haar neefjes en wat dat betekent voor haar eigen leven. Lange tijd was er de hoop dat de jongens weer naar hun moeder zouden gaan. Met het verstrijken van de jaren moest ze echter een keuze maken, want de opvoeding kost veel energie en tijd. De jongens naar een ander familielid en zelf een gezin stichten of de kinderen bij zich houden. Ze heeft er voor gekozen om haar neefjes bij haar groot te laten worden.

Na haar glimlach is ze even stil. Misschien komt er ooit nog een dochter. Ik hoop het voor haar.


Tags: ,