Een Zeeuws kwartje

Joop van elf is een lief en vrolijk, maar ook heel druk jongetje. Lezen en schrijven zijn en blijven een groot probleem. Ook zijn andere schoolvakken gaan moeizaam. Van alles hebben zijn pleegouders en school al geprobeerd om Joop te helpen met leren, maar het lukt gewoon niet.

Vorige week was ik bij het pleeggezin op bezoek. Joops pleegmoeder vertelde dat Joop onder streng toezicht een Hyvespagina heeft. Op school had hij lopen opscheppen over zijn Hyves. Zijn klasgenoten waren dat direct gaan controleren. Geen Hyves te vinden van Joop! Hij dreigde gruwelijk af te gaan zonder pagina en als hij zijn pagina niet zou bijhouden. Zijn pleegouders waren hem te hulp geschoten.

Nu doet ook Joop mee op Hyves. Het onverwachte bijeffect is dat hij krabbels en pb’tjes ontvangt en beantwoordt. Het terugschrijven gaat nog geheel fonetisch, maar Joop schrijft! Door Hyves wordt lezen en schrijven ineens leuk voor hem. Hij wil maar al te graag weten wat zijn vrienden hem te melden hebben. Dus valt voor Joop nu eindelijk, zoals ze in Zeeuws-Vlaanderen zeggen, de franc.


Tags: ,