Geslaagd

U hebt ze ook wel weer zien hangen voor de vakantie: de tassen en de vlaggen bij alle opgeluchte examenkandidaten. Als ik ze zie, voel ik altijd weer wat een heerlijk gevoel dat was. Geslaagd zijn! Van school af, niet meer leren, overal examenfeestjes, lekker vakantie vieren,
zorgeloos genieten. Wij hadden dit jaar ook weer zo’n geluksvogel. Onze oudste pleegdochter slaagde voor de pabo en kon meteen de volgende dag voor de klas op haar stageschool. Wat was ze blij en wij ook. We hadden het gevoel dat we er één ‘af’ hadden.

Onwillekeurig kwamen mij beelden voor ogen van achttien jaar geleden: hoe ze als driejarige bij ons binnenkwam. Ze kon alles al. Zich aankleden, haar brood klaarmaken, onder de douche, naar de wc. Ze legde de moeilijkste puzzels in een handomdraai. Ze kon steppen, fietsen, stelten lopen, maar… ze kon niet praten, ze kon niet delen, ze kon niet met andere kinderen spelen.

Ze heeft het allemaal geleerd en ze gaat het nu andere kinderen leren. Daarin zal ze zichzelf nog weleens tegenkomen, maar dat heeft ze vaker meegemaakt en dat kan ze hanteren. Ze weet zelf dat het niet allemaal gemakkelijk ging en dat het ook niet altijd gemakkelijk zal gaan. Ze is echter wel heel sterk geworden doordat ze de wind niet altijd mee had. Daarom is het nu extra leuk dat dit gelukt is.

Tijdens de redactievergadering van Mobiel krijg ik een sms-je van haar. Stiekem kijk ik even: ‘Ik heb m’n salaris binnen! 1279 euro!! :-). <

Van de redactie

Stelling Checklist Veiligheid

Juni en juli waren maanden waarin mensen en organisaties uit de pleegzorg op verschillende momenten verbinding zochten. Op het pleegzorgsymposium ‘In and outside the bubble’, tijdens een lezing van Gezinshuis.com en tijdens de IFCO in Engeland. Mooie momenten waarop bezoekers uit hun eigen ‘bubble’ stapten, kennis werd gedeeld, vastgesteld kon worden dat we het zelf vaak heel goed doen en dat er ook nog veel van elkaar geleerd kan worden. Mobiel doet in dit nummer verslag.

Regelmatig benaderen journalisten van landelijke kranten of bladen Mobiel met vragen over pleegzorg. We verwijzen hen meestal door naar Pleegzorg Nederland, de pleegzorginstellingen of bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg. Onaangenaam verrast waren we dan ook toen een telefoontje over informatie die ruim een jaar geleden in Trouw had gestaan naar aanleiding van een column in Mobiel, geciteerd in de Telegraaf terechtkwam. Zonder medeweten en goedkeuring van onze kant en bovendien was het advies om contact op te nemen met deskundigen genegeerd.

Dit voorjaar verscheen een rapport van de Inspectie Jeugdzorg over veiligheid. In de redactievergadering leverde dat een aardige discussie op. Die checklist veiligheid, zorgt die echt voor minder risico’s? Betekent meer controle ook meer veiligheid of zorgt vertrouwen juist voor meer veiligheid? Daarom als stelling voor het volgende nummer: ‘checklist veiligheid zorgt voor schijnveiligheid!’ Meningen voor en tegen, in maximaal 100 woorden, kunt u uiterlijk 20 september naar ons mailen: redactie@bijonspleegzorg.nl.

Een

selectie hiervan komt in het volgende nummer


Tags: ,