Pleeggrootouders

Mary en Jan zorgen samen voor de kleinkinderen van Mary.
Jan werkt bij de overheid en Mary zorgt voor het huishouden.
Zij geniet van tuinieren, schaatsen en fietsen.

Wat is de samenstelling van uw gezin?

“Ik ben Mary, 57 jaar. Mijn man Jan is 51 jaar. Ik heb twee zonen: Rob van 36 jaar en Peter van 34 jaar. Onze zoon Rob is getrouwd en heeft twee kinderen: Tim is elf jaar en zit in het laatste jaar van het speciaal basisonderwijs. Sanne is acht jaar en zit in groep 5. Tim en Sanne wonen bij ons. Zoon Peter is een fijne oom voor Tim en Sanne.”

Hoe kwam u er toe om pleegouder te worden?

“Wij hebben er niet voor gekozen om pleegouders te worden. Als het niet om mijn kleinkinderen zou gaan, waren wij nu geen pleegouders. Ik wilde niet dat een ander voor mijn kleinkinderen zou zorgen. Tenslotte kwamen Tim en Sanne al vanaf hun geboorte bijna elk weekend bij ons.”

Hoe reageerde uw omgeving en familie op het pleegouderschap?

“Het was voor mijn familie wel even schrikken. Ik vind dat ze me in de steek hebben gelaten. Mijn moeder heeft nu nog steeds haar bedenkingen. Ze vindt dat wij te oud zijn om voor Tim en Sanne te zorgen. De familie vindt dat ik het Rob wel heel gemakkelijk maak. Gelukkig vinden we heel veel steun bij onze buren. Tim en Sanne hebben daar gelogeerd, zodat wij samen een weekend weg konden gaan.”

Hoe ziet uw begeleiding eruit en voorziet die in de behoefte?

“Wij krijgen begeleiding van een maatschappelijk werker vanuit de behandeling die Tim krijgt via zijn school. Zij is er voor het hele gezin. Wij ontvangen veel steun van haar. Binnenkort stopt die behandeling en daarmee ook de
begeleiding. Wij hopen dat de pleegzorgwerker, die nu vooral de praktische zaken regelt, ons straks net zo goed kan ondersteunen.”

Waar heeft u steun bij nodig, waar bent u onzeker over?

“We voelen ons onzeker over de puberteit die komen gaat. We hebben nooit een dochter gehad. Er zit een generatie tussen Sanne en ons. We weten niet zo goed hoe de ontwikkeling gaat bij de meisjes van tegenwoordig. Daarnaast vinden we het moeilijk om een weg te vinden in al die nieuwe schietspellen voor de computer.”

Hoe ziet het contact met ouders en familieleden eruit?

“Tim en Sanne gaan elke veertien dagen een middag naar hun ouders toe. Ze kijken er naar uit, maar ze vinden het ook spannend. Het bezoek verloopt niet altijd even goed. Tim heeft een tijd last gehad van bedplassen voor en na de bezoeken. Gelukkig voor hem is die periode nu voorbij. Sanne heeft moeite met afscheid nemen na het bezoek. Ze hebben met Rob een beter contact dan met hun moeder. Met hem hebben ze ook wel eens contact via msn. Met hun vader bespreek ik ook opvoedingszaken. Hun moeder heeft een lichte verstandelijke beperking en zij kan Tim en Sanne soms te veel belasten. Ze weten dat beide ouders van hen houden. Soms gaat Sanne na schooltijd even mee naar mijn moeder, haar overgrootmoeder.”

Hoe gaan jullie kinderen om met de pleegkinderen?

“Onze Peter is stapelgek op Tim en Sanne. Regelmatig mogen ze bij hem logeren. Daarnaast is Peter ook officieel de vertrouwenspersoon van Tim. Tim is een binnenvetter en nu kan hij vertrouwelijk praten met Peter. Hij vindt het fijn en tegenwoordig mag hij zelf naar Peter toe gaan. Peter kan de verhalen van Tim in een goede balans zien.”

Welke praktische problemen komt u tegen?

“We kunnen niet zo gemakkelijk meer naar vrienden toe. Zij komen ook niet zo vaak naar ons. Letterlijk en figuurlijk zitten Tim en Sanne in de weg. Het contact met onze vrienden is ook anders als de kinderen erbij zijn. Maar, ja, zij wonen nu eenmaal bij ons.”

Zijn er momenten waarop u denkt: hier had ik nooit aan moeten beginnen?

“We hebben een nare ervaring gehad met de voogdijinstelling. Wij zijn een netwerkpleeggezin, maar de voogdijinstelling wist “beter” hoe alles reilde en zeilde binnen onze familie.”

Beschrijf een ervaring die illustreert: daar doe ik het voor!

“We zijn blij dat de ouders van Tim en Sanne het goed vinden dat wij voor hen zorgen. Elke morgen vind ik het fijn om de kinderen tevreden slapend in hun bed te zien en hen vriendelijk goedemorgen te wensen. We genieten van elke lach van Tim en Sanne.”


Tags: ,