Het verhaal van … een pleegvader

Maandagavond had jij je met trillende benen voorgesteld, donderdag kwam je bij ons wonen. We kenden jou toen drie kwartier. Ik haalde je van het station en hoopte dat ik je meteen zou herkennen. Dat lukte. We liepen naar ons huis, door jouw nieuwe stad. Voor mij een feest van herkenning, voor jou moet het vreemd geweest zijn. De racende auto’s, dampende shoarmatenten, krioelende fietsers, vrouwen met hoofddoekjes. Dat was jij niet gewend. Thuis was er een feestje, want mijn vrouw was jarig. Daar zat je met je bleke gezicht, midden tussen de lachende dertigers. De nieuwe zoon. Je stelde je netjes voor aan een jonge vrouw met een kort­geknipt koppie. Die direct vroeg of je verkering had. “Neuh, en u?” “Ik ben getrouwd met die vrouw daar”, zei ze, terwijl ze wees naar een Surinaamse dame. Je been begon weer te trillen.

Wat was het nieuw voor ons gezin. Al jaren waren we met zijn viertjes. Vader en moeder met twee kleine dochters. Nu opeens een jongen van 17 erbij, die duidelijk uit een heel andere wereld kwam. Maar hoe moet het voor jou geweest zijn! Vier keer zo moeilijk. Alles wat je eigen vader had gezegd, was hier 180 graden anders. Alles wat je zeker wist, was hier helemaal niet zo. Wat hield je je geweldig staande en wat hebben wij veel van jou geleerd! Dingen die voor ons onomstreden waren, die zag jij heel anders. Je zou drie maanden blijven, maar het werd een halfjaar. Jouw leven kwam weer in goede banen terecht en… je veranderde het onze. Bedankt voor alles!

Joris Linssen is zanger van de band Caramba en tv-presentator van Hello Goodbye en Joris’ Showroom. Hij is getrouwd en heeft twee dochters en een pleegdochter. Eerder ving zijn gezin een pleegzoon op.


Tags: , ,