Mobiel nr. 1-2010

Papa, wat is een handicap?
Pierre Mertens
ISBN 978940010439 – € 10

Een vlot ogend boekje van een schrijver die al meerdere boeken over gehandicapt-zijn en zijn ervaringen als vader op zijn naam heeft staan. Geleid door de onuitputtelijke vragen van zijn zoontje van elf, vertelt Mertens over mensen met een handicap. Op zich is het een goed en begrijpelijk boekje, alleen praat ik zelf niet op deze manier met een kind van elf. Het boekje is duidelijk bedoeld voor het Vlaams taalgebied en dat maakt het soms lastig leesbaar. Dat is jammer, want er wordt van alles aangesneden in dit boekje en dilemma’s worden benoemd. Daardoor is het toch de moeite waard om dit ongemak aan de kant te schuiven en het boek te gebruiken om met je kind in gesprek te raken. (FW)

Waarom ben je zo?
Dr.Moniek Thunnissen
ISBN 9789066116887 – € 19,95

Onze pleegkinderen hebben een ouder met een psychiatrisch probleem. Dat is soms heel ingewikkeld om te begrijpen, om mee om te gaan of aan de kinderen uit te leggen. Mobiel heeft er, nog niet zo lang geleden, aandacht aan besteed. Nu is er een heel mooi boek verschenen. De auteur schrijft in gewone taal heel duidelijk wat het betekent als iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft. Je leest wat een persoonlijkheidsstoornis is, maar ook over de symptomen, de behandeling, oorzaken en risicofactoren. Er staan veel bruikbare adviezen en tips in hoe je er mee om kunt gaan. De informatie maakt het gemakkelijker om aan de kinderen uit te leggen wat er aan de hand is met hun vader of moeder. Een echte aanrader! (WDW)

Zoons! Handleiding voor moeders
Gerard Janssen
ISBN 9789081091763 – € 14,95

‘Als een jongen een bal trapt naar een onbekend jongetje en dat jongetje trapt terug dan zijn ze vrienden. Als ze later vanuit een bovenraam natte proppen wc-papier naar beneden gooien op het kale hoofd van de buurman dan zijn ze goede vrienden. Als ze elkaar ’s morgens het
ziekenhuis in proberen te trappen en ’s middags samen door de brievenbus van de school staan te plassen dan zijn het dikke vrienden.’ Voor moeders is dit een onbegrijpelijk citaat. Op humoristische wijze worden de verschillen tussen moeder en zoons uitgelegd en hoe je als moeder met dit soort wezens om moet gaan. Er staat overigens ook aanbevelenswaardige informatie in over de verschillende manieren van denken die kunnen helpen om laconieker naar die drukteschoppers te kijken. (FW)

Dochters! Handleiding voor vaders
Gerard Janssen
ISBN 9789079961016 – € 14,95

Vrouwen hebben een gestoorde relatie met schoenen. Dat weet iedereen. Ze dromen van inloopkasten vol Prada’s en Manolo Blahniks. Als de ‘schoenengekte’ niet aangeboren is, wordt ze wel overgedragen van moeder op dochter. Nog voor het eerste levensjaar heeft een meisje een eigen schoenenkast, gevuld met rode laarsjes, geinige crocs, ballerina’s, teenslippers met roze bloemetjes en schattige Uggjes. Schoenen zijn natuurlijk vooral bedoeld om op te lopen, dat is dan weer iets wat vaders begrijpen. Dit boek is de tegenhanger van het eerder besproken boek over zonen. Hier krijgen vaders tips die humoristisch, maar ook begripvol en nuttig zijn voor de omgang met het wezen vrouw en dan vooral dochter. Ook hier worden allerlei onderwerpen behandeld, waardoor het allemaal goed leesbaar blijft terwijl je toch aan het denken gezet wordt. (FW)


Tags: ,