Thema: Volwassen wordt iedereen

Onze pleegdochter nadert de leeftijd van achttien jaar. Vanaf die tijd wordt ze geacht haar leven zelf op de rails te zetten. Dat had ik met achttien jaar absoluut nog niet voor elkaar. In mijn eerste vaste baan keek ik mijn ogen uit in die wereld vol volwassenen. Hoeveel van hen hadden hun jeugd in een pleeggezin doorgebracht? Ik zou het niet weten. Voor mijn gevoel hadden mijn collega’s van toen een gewoon bestaan. Van mijn collega’s van nu weet ik ook niet of ze vroeger in een pleeggezin hebben gewoond. Er wordt niet over gesproken. Eigenlijk ben ik daar wel nieuwsgierig naar. Zijn zij net zoals ik volwassen geworden met ouders die een handje konden helpen als het nodig was? Of hebben zij meer beren op hun weg gevonden? Wat staat onze pleegdochter nog te wachten? Niemand kan haar dat vertellen.

Voor wie het bijna zover is en meer wil lezen over wat er verandert: op www.pleegzorg.nl/pleegouders leest u onder ‘Financiën en wettelijke regelingen’ wat u moet weten onder het kopje ‘Wanneer een pleegkind 18 wordt.’

In dit thema leest u hoe een aantal volwassenen terugkijkt op hun pleegzorgverleden. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht het hulpaanbod voor jongeren in de jeugdzorg in de overgang naar volwassenheid. Twee pleegmoeders vertellen over hun ervaringen en Maya Lievegoed schrijft haar eerste column voor Mobiel in dit thema.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Volwassen wordt iedereen’.


Tags: , ,