Een geheim: pleegouders buitenspel

Het kan gebeuren dat je pleegzoon en pleegdochter verliefd op elkaar worden. Wat dan? Het op zijn beloop laten, aandacht geven, voorwaarden stellen? Hoe reageren de hulpverleners? In de vorige Mobiel las u de geschiedenis van Mery en Marco, een relatie in een pleeggezin met een happy end. Dat het ook heel anders kan gaan, vertelt Marian, pleegmoeder van Eliza en Joey.

Marian en haar man hebben meerdere pleegkinderen opgevangen. Eliza was dertien toen ze bij hen kwam wonen. Eliza heeft veel meegemaakt, waaronder seksueel misbruik en het heeft anderhalf jaar geduurd voordat Marian het gevoel had dat ze samen wat hadden opgebouwd. “Ik voelde een band, hoewel het moeilijk bleef om te gaan met de vele leugens die zij vertelde en met haar stiekeme gedrag.” Ongeveer een jaar later werd Marian gevraagd of zij plaats had voor de vijftienjarige Joey. “Joey gedroeg zich als een stoere puber, was niet zo slim en ging naar het speciaal onderwijs.”

Eliza en Joey

De eerste kennismaking tussen Eliza en Joey was niet zo positief. “Eliza vond hem helemaal niets en schold hem uit: ‘Je stinkt, je zit op de debielenschool!’ Ze liep vreselijk te bluffen over wat hij allemaal had aangericht, omdat hij ‘losse handjes’ had. Ze was wel gefascineerd door dat stoere gedrag en het gegeven dat hij een wat oudere jongen was.

Gezien haar verleden had Eliza een ambivalente houding naar jongens en mannen. Gedrag dat al eerder voor onrust had gezorgd, omdat ze op school en op sport mannen en jongens op de mond zoende.” Na een halfjaar was de sfeer na een logeerpartij bij de eigen families, opeens omgedraaid. Er was iets gaande, maar Marian kon er niet achter komen: “Er hing een sfeer vol geheimzinnigheid. We dachten dat er bij hun families iets gebeurd was.”

Een geheim

Redenen zoekend en trachtend de sfeer weer ten goede te keren, werd Marian na zes weken verrast door een bezoek van de voogd van Joey en de pleegzorgwerker. “De voogd was gealarmeerd door de mentor van school. Het zou hier niet goed lopen en dat kwam door een groot geheim dat onze kinderen met zich meedroegen. Joey durfde dat niet aan ons te vertellen, omdat hij bang was dat hij weggestuurd zou worden.

Joey had verteld dat Eliza en hij verliefd waren geworden op elkaar. Ze hadden onveilige seks gehad. Eliza had de pil, maar ‘vergat’ hem te slikken en Joey had condooms op zak, die hij uitdeelde aan zijn vrienden!” Marian was erg verbaasd en geloofde dit verhaal aanvankelijk niet.

Ze werd hierin gesteund door de ontkenningen van Eliza, die toevallig ook thuis was. Na veel praten en ontkennen gaf Eliza echter toe dat het waar was. Marian was geschokt door al die leugens en de hele situatie. Haar werd gevraagd of de kinderen nog wel bij hen konden blijven in deze
situatie. “Ik kon alleen maar zeggen: ’Ja natuurlijk, maar wel onder voorwaarden.’ Ik was geschokt, door die vrijpartij, maar ook door de glasharde ontkenningen van Eliza.”

Al snel werd duidelijk dat vrienden en vriendinnen alles wisten. De mentor van Joey wist het al weken en heeft de voogd benaderd. “Ik vond dit vervelend, want ik had goed contact met hem en vond dat hij mij rechtstreeks had moeten inlichten. Het was een geheim dat velen, ook pleegzorgwerker en voogd, kenden, behalve wij. Wat voelde ik me schuldig dat ik niets gemerkt had!”

Time-out

Tijd om over de voorwaarden te praten, kreeg Marian niet. ’s Avonds heeft ze nog met Eliza gesproken over de ontstane situatie en de eventuele gevolgen. De volgende dag duurde de afspraak van Eliza met haar voogd erg lang. “Ik heb een paar keer gebeld, maar kreeg geen antwoord. Aan het eind van de middag belde de pleegzorgwerker dat Eliza in een time-out was geplaatst. Zonder overleg en zonder gesprek met ons!”

Later hoorde Marian dat Eliza verteld had dat Marian boos was en haar had verweten dat ze de relatie met Joey was begonnen. Ook zou Marian gezegd hebben dat Eliza dezelfde kant als haar moeder zou opgaan. Na de time-out moest Eliza naar een leefgroep. Met de voogd is niet meer gesproken over de situatie en het waarom van deze keuze. “Eigenlijk hadden ze met Eliza naar ons toe moeten komen, juist omdat ze zo bang was weggestuurd te worden. Die boosheid, voortkomend uit angst, hadden we uit kunnen praten, maar er is totaal geen overleg geweest.”

Joey liep regelmatig weg, ook voordat de relatie met Eliza begon. Dit werd na de uithuisplaatsing van Eliza sterker. “Helaas was de voogd nauwelijks bereikbaar en had ik vooral contact met de bereikbaarheidsdienst.” Ook voor Joey werd voor een time-out gekozen en daarna voor een kamertraining. “Er is ons verteld dat een relatie tussen jongeren onderling niet kan in een leefgroep, maar ook niet in een pleeggezin en dat ze dan allebei ergens anders moeten gaan wonen.” Joey en Eliza hebben elkaar nog een tijdje stiekem gezien. Dat kon omdat hun families dichtbij elkaar wonen en ze tijdens familiebezoek contact hadden. De relatie is langzaam uitgedoofd.

Terugblik

Terugkijkend op de situatie vraagt Marian zich af of zij de uithuisplaatsing van beide jongeren had kunnen voorkomen. “Ik had het erg moeilijk gevonden om na het vele liegen de band met Eliza weer op te bouwen. Beide kinderen waren behoorlijk problematisch. Ook mijn dochter was uitgesproken negatief over het wonen thuis terwijl deze jongeren een relatie hadden.”

Bijzonder vond Marian de opmerking van een bevriende voogd: ‘Stel dat ze zwanger was geworden, dan was dat jouw probleem geweest!’ Marian voelde zich in deze periode in de steek gelaten door de hulpverleners.

In een afrondingsgesprek met de pleegzorg werd dit ook toegegeven en gezegd dat de hele situatie rondom de relatie en de afwikkelingen ervan anders hadden gemoeten. Een echte kans om door te gaan hebben Marian en de beide jongeren niet gekregen. Ze hadden niet eens de tijd en de mogelijkheid om er op een goede manier samen over te praten. Beiden zijn zonder overleg uit huis gehaald. Joey heeft niet eens afscheid genomen. Eliza is na een half jaar nog eens ‘verplicht’ op bezoek geweest om afscheid te nemen. Marian voelt zich nu nog machteloos en teleurgesteld: “Ik heb nog steeds dat schuldgevoel. Waarom heb ik het niet gemerkt, had ik dit kunnen voorkomen?”


Tags: ,