Verzoening

Zo rond de kerst leek het ons als redactie een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij religie in pleeggezinnen. Nederland is toch, qua samenleving, gestoeld op het christelijk geloof. Dat is op veel manieren merkbaar, ook al ben je niet kerkelijk. Bijna alle basisscholen vieren op een of andere manier kerst. Pasen, Pinksteren en Hemelvaart zijn nationale vrije dagen. Verder hoef je de winkels maar te bekijken en kerst komt je uit alle richtingen tegemoet. Dat heet cultuur. Pleegkinderen die in Nederland wonen, kennen deze cultuur en haar symbolen als vanzelfsprekend onderdeel van het Nederlandse leven, onafhankelijk van hun religieuze of culturele achtergrond.

Onze begeleider vindt het een goed idee. De ouders van Kinsley hebben vrede met de plaatsing en zouden graag meer contact met ons willen om Kinsley beter te kunnen volgen. Ze snappen dat wij het spannend vinden, maar zouden erg blij zijn als wij ons meer openstellen. We zeggen erover na te zullen denken. Die avond herhaalt Kinsley haar verzoek. Ze heeft in die anderhalf jaar tijd haar achterstand op ons geloof, wij horen bij de protestante kerk, behoorlijk bijgespijkerd, want ze voegt er dit keer nog iets aan toe: “Kerstfeest is toch het feest van de verzoening?” Lars en ik schieten in de lach. Dit jaar belooft de kerst een zeer bijzondere te worden!

Jacqueline


Tags: ,