Bunkerklimmen

Ik woon in de buurt van Amsterdam. Een van de favoriete uitstapjes in ons gezin is naar de bunkers in IJmuiden gaan. Zaklantaarn en brood mee. We gaan eerst naar het Centraal Station en dan met een snelle bootverbinding naar Velsen en vervolgens nog een klein stukje met de bus. Als het mooi weer is, gaan we met de fiets, want de fiets kan gewoon mee op de boot. Dit dagje uit adviseer ik standaard aan de pleegouders die ik begeleid. Het kost weinig en kinderen vinden het geweldig om de donkere gangen in te gaan.

De laatste keer dat we met het gezin bij de bunkers waren, kwam ik een groepje jongeren tegen. Zij hadden het erg druk met het beklimmen van de betonnen overblijfselen. Het was voor hen een sport om de meest ingewikkelde weg naar boven te vinden en om het dan ook nog te halen natuurlijk. Er kwam veel overleg, het geven van goede tips, samenwerking en krachtsinspanning bij kijken. Ze waren er uren mee bezig.
Binnen pleegzorg zijn jongeren niet populair. Als er een woonplek voor een jongere nodig is, dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Mijn hulp wordt ook vaak gevraagd omdat (pleeg)ouders niet goed raad weten met zo’n puber. Er ontstaat hierdoor het beeld dat kinderen in de puberteit altijd lastig en opstandig zijn.

Toch zijn er veel jongeren zoals het groepje dat ik in Velsen tegenkwam. Die gaan niet samen op pad om rottig­heid uit te halen, maar weten zich prima te vermaken. Die jongeren komen niet in de krant, maar ze zijn er wel. Sterker nog: ze vormen een meerderheid. Daarom heb ik besloten dit verhaal in mijn voorwoord te zetten. Om die categorie nog maar eens extra onder de aandacht te brengen.                        <

Van de redactie

De beste wensen

Er is enthousiast gereageerd op de kookboekenactie in het vorige nummer. De redactie werd overspoeld met kaartjes van pleeggezinnen die graag een exemplaar wilden ontvangen. De kaarten zijn verzameld in een grote doos en er zijn tien gelukkige winnaars uitgekozen. De families Spans uit Meppel, De Bruin uit Kraggenburg, Van Balen uit Doorn, De Vries uit Haarlem, Couwenberg uit Heusden, Rink uit Krimpen aan de IJssel, Visser uit Ritthem, Ten Thije uit Haaksbergen, Asma uit Voorst en Bekker uit Hardenberg hebben ‘Snufje zout & Snufje geluk’ thuisgestuurd gekregen.

In dit nummer nemen we afscheid van onze columniste Marieke. Pleegzoon Jonathan komt nog maar een paar keer logeren en zal dan weer volledig bij zijn ouders wonen. Komend jaar hopen we een nieuwe columnist aan u voor te stellen met wie we mee mogen kijken in de pleegzorg.

Als het aan minister Rouvoet ligt, start 2010 zonder wachtlijsten. Heeft u ook goede voornemens? Ons voornemen hebben we alvast uitgevoerd in een echt kerstnummer: in gesprek zijn met elkaar. Met een thema over religie en pleegzorg, een artikel dat pleegouders aanspoort om kinderen ook op internet op te voeden en vele andere onderwerpen, is er voldoende stof voor gesprekken tijdens het kerstdiner of een lange winteravond bij de kachel. De redactie van Mobiel wenst u gezellige feestdagen en een gelukkig samenzijn in 2010!


Tags: ,