Mobiel nr. 5-2009

Bram is ambulant begeleider bij een instelling voor pleegzorg. Hier begeleidt hij ouders en pleegouders. Voor Mobiel doet Bram verslag van zijn ervaringen in de pleegzorg.

Vandaag ga ik wandelen met Rosa. Rosa is geen pleegkind, Rosa is een kind van pleegouders. Sinds enige tijd woont de zoon van een vriendin van Rosa’s moeder bij hen in huis. Rosa’s moeder maakt zich zorgen over het kribbige gedrag van haar dochter.

Rosa zelf is nogal opgelaten met de hele situatie: in gesprek met iemand die ze amper kent en dan ook nog eens omdat het moet van haar ouders. Ze werkt mee, maar is er zichtbaar ongemakkelijk onder. Om de druk een beetje van de ketel te halen, gaan we een eindje lopen.

Na de eerste vragen (en een ijsje) komen we te spreken over Canel. De moeder van Canel is langdurig ziek. Vandaar dat de ouders van Rosa hem in huis hebben genomen. Dat snapt ze allemaal wel. Daar is ze ook niet boos over, maar ze vindt Canel soms zo vervelend en hij luistert niet naar haar. Eigenlijk weet ze niet zo goed hoe ze Canel moet aanpakken.

In plaats van nog meer begrip meegeven voor de situatie zet ik de boel wat meer op scherp: Canel is in haar huis komen wonen. Rosa voelt zich ouder dan Canel, al is het verschil maar een half jaartje. Dus is Canel jonger. Mijn advies aan Rosa is dan ook: “Maak ruzie en zorg dat je wint.”

Aan mij de schone taak om dat aan haar ouders uit te leggen. Ieder pleegkind neemt een plek in binnen een gezin. Die van Canel is onderaan de ladder. Jammer voor hem.
Snufje Zout & Snufje Geluk
Nationaal Fonds Kinderhulp
ISBN 9789087242183 – € 14,95

Op zoek naar een leuk kindercadeau voor Sinterklaas of kerst? Vraag dan begin november bij uw boekhandel naar Snufje Zout & Snufje Geluk. Dit is een nieuw en afwisselend kinderkookboek van het Nationaal Fonds Kinderhulp in samenwerking met hotelonderneming Bilderberg. Het staat vol gerechten waar kinderen blij van worden en die ze alleen of met een beetje hulp kunnen bereiden. Tussen de recepten door staan lekkere tips, mopjes, illustraties en uitspraken van kinderen in de jeugdzorg. Een echt lees- en doeboek. Een deel van de opbrengst gaat naar Nationaal Fonds Kinderhulp. Met uw aankoop geeft u dus ook een snufje geluk aan kinderen in de jeugdzorg. Het boek is te koop bij de boekhandel of te bestellen via www.caplanbooks.nl.

Mobiel

geeft tien gratis kinderkookboeken weg!
Wilt u kans maken op een exemplaar van Snufje Zout & Snufje Geluk? Stuur dan vóór 15 november een kaartje met uw naam en adres naar de redactie van Mobiel. Uit de inzendingen worden de tien winnaars getrokken. Het adres vindt u in het colofon.

Het puberende brein
Eveline Crone
ISBN 9789035132696 – € 17,95

Waarom hebben pubers een ‘continue jetlag’? Met geen stok zijn ze naar bed te krijgen, terwijl de vroege ochtenduren niet aan hen besteed zijn. Op deze en andere vragen over het vaak eigenaardige gedrag van pubers geeft Eveline Crone (hoogleraar Psychologie aan de Universiteit Leiden) heldere antwoorden door te beschrijven wat er de laatste jaren ontdekt is over de hersenen van adolescenten (grofweg tussen 10 en 22 jaar). Zo nemen pubers bijvoorbeeld onverantwoorde risico’s, omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn. De rem ontbreekt nog. Voor wie de vaktermen en de uitgebreide tekeningen en beschrijvingen van onze hersenen voor lief neemt of juist interessant vindt, heeft Crone een toegankelijk verhaal geschreven. Dat komt vooral door de sprekende voorbeelden en weetjes waarover zij schrijft. Een lezenswaardig boek voor (pleeg)ouders van pubers en voor hulpverleners die met pubergezinnen werken.


Tags: ,