Thema: Broers en zussen in contact

Er zijn geen regels voor, er zijn verschillende theorieën over en de praktijk is soms schrijnend: contact tussen broers en zussen in de pleegzorg. Dat je ouders niet voor je kunnen zorgen zou toch geen reden hoeven zijn om ook je broer of zus te verliezen? We kregen hierover een brief van een wanhopige pleegoma die haar kleindochter ziet lijden omdat ze haar broertje al jaren niet heeft gezien. Een jongen die opgroeit zonder te weten dat hij een oudere zus heeft. Een zus die haar brief voor KRO’s Spoorloos al bijna verstuurd heeft.

Het onderwerp heeft vele kanten. Soms moet snel een pleeggezin worden gevonden, soms is het voor de relatie beter als kinderen uit elkaar gehaald worden en soms is naast de bezoekregeling met ouders een bezoekregeling met broertjes en zusjes praktisch onhaalbaar. Pleegmoeder Marjanne had een pleegzoon in een rolstoel. Toen hij kwam, had ze zijn broer ook best willen opvangen, maar na al die jaren zorgen voor een gehandicapt kind is ze blij dat het haar nooit gevraagd is: “We hadden die zorg nooit aangekund.”

In het thema komen de verschillende kanten aan bod. Helaas ontdekten wij ook geen eenduidige oplossing, pleegzorg blijft maatwerk en verschilt per situatie. Duidelijk is geworden dat kinderen zelf meestal heel helder zijn over wat ze willen en dat daar niet altijd naar geluisterd wordt. Regels omtrent het plaatsen van broertjes en zusjes zijn misschien moeilijk op te stellen, maar kinderen hebben wel recht op de waarheid. Het eerder genoemde meisje heeft geen idee waarom ze haar broertje niet ziet en niemand kan (wil?) haar vertellen of dat in de toekomst misschien verandert.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Broers en zussen in contact’.


Tags: , ,