Een pleegmoeder in Dublin: IFCO 2009

Auteurs: Roos Haase en Jolanda Stellingwerff  

11 juli 2009: De spanning stijgt, het is bijna zover: ik ga vliegen. Nog steeds ben ik verbaasd dat ik het ga doen, want eigenlijk durf ik niet, maar het is zo onwijs leuk en ik voel me vereerd dat ik erbij mag zijn. Dus ik besluit mijn angst opzij te zetten en te gaan. Gelukkig, want het werd een week om nooit te vergeten! Pleegmoeder en pleeggrootoma Roos Haase kreeg landelijke bekendheid door haar boek ‘Crisispleegkinderen’. Roos was in juli bij de internationale pleegzorgconferentie IFCO in Dublin. Met haar dagboek ernaast kijkt ze terug op de week in Ierland.

Iedere ochtend staat de bus al vroeg klaar voor het hotel om de conferentiegasten naar de universiteit te brengen. Wat een mensen en wat indrukwekkend om hier te zijn. De grote collegezaal zit helemaal vol en ik luister ademloos naar een meisje dat haar verdrietige verhaal uit haar jeugd vertelt. ‘Wat dapper van je’, denk ik.

“Ik heb ademloos geluisterd naar het verhaal van Danielle Coady. Ik vond het geweldig dat ze voor zo’n grote menigte stond te praten. In mijn boek durfde ik wel over mijn jeugd te vertellen, dat was heel anoniem. Er later over praten is dan gemakkelijker omdat het verhaal al op papier staat. De presentatie van Danielle heeft mij sterker gemaakt. Ik vond haar dapper omdat ik het zelf eng vond, nu durf ik het zelf ook.”

Workshops

Met collega-pleegmoeders Tiny en Ida kijk ik welke workshops we gaan bezoeken. Er is zoveel te doen dat het moeilijk is om te kiezen. We besluiten om samen te gaan. We genieten van alles. Ik leer veel en ook al is mijn Engels niet zo goed, ik kan het goed volgen. Wat een mensen en wat een nationaliteiten. Zoveel pleegouders bij elkaar is geweldig.

“Ik was heel verbaasd toen ik mensen tegenkwam die in Nederland bij een FAS-presentatie van mij waren geweest. We raakten in gesprek en misten daardoor zelfs een workshop. Een begeleider vertelde me dat hij een kind met FAS uit een pleeggezin moest halen en dat de pleegmoeder daar erg op tegen was. Met wat hij van mij had gehoord, kon hij haar goed uitleggen wat haar nog te wachten stond als het kind bleef. Nu kan ze erin berusten.”

Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)

Ik ga nu naar een workshop over FAS, het onderwerp waar ik me zo mee bezig houd. Deze mensen geven een geweldige uitleg en ik zie hun passie voor dit onderwerp. Ook zij zijn al jaren bezig en lopen net als ik tegen gesloten deuren aan. Dat zij het kunnen in Amerika sterkt mij om hier in Nederland door te vechten tegen het drama alcohol. Het is veel te snel afgelopen, maar we raken in gesprek met elkaar. De flyer die ik heb gemaakt, willen ze graag gebruiken voor hun lezingen. Ze vinden het heel jammer dat ze mijn boek niet kunnen lezen en stellen voor het te laten vertalen.

“In oktober heb ik een gesprek bij de uitgever over de vertaling. Er wordt vaker gevraagd om een vertaling. Mijn pleegzoon Jimmy van dertien vroeg voor ik naar Dublin ging: ‘Vertel je aan iedereen wat er met ons gebeurt?’ Ik heb inmiddels contact met de PvdA-fractie in de Tweede Kamer over bekendheid geven aan FAS.”

Koesteren

Het zijn volle en drukke dagen en we komen tijd tekort. Waar ik naar uitkijk is de workshop van Martine Delfos. Zij vertelt daarin over verslavingen, waaronder alcoholverslaving. Ik besluit haar te mailen als ik weer thuis ben. Elke dag is een feest voor mij en ik leer veel, heel veel.
Op donderdag is er een galadiner, de collegezaal is omgetoverd en ziet er prachtig uit. Ik voel me super en luxe. Ik zie allemaal blije gezichten en weet dat dit voor iedereen een fantastische week is geweest. We hebben veel nieuwe contacten gelegd, maar vooral de liefde voor de kinderen met pech gezien en daar gaat het toch om. Ik zal deze week koesteren.

“Ik heb nu contact met Martine Delfos en ook zij sterkt me om door te gaan met strijden tegen FAS. Mijn pleegzoon Jimmy moet voor de zoveelste keer naar een andere instelling. Hij heeft levenslang en ziet er tegenop om volwassen te worden. Mijn pleegzoon van vier moet dat hele traject nog door en heeft er al veel meer last van dan Jimmy op die leeftijd. Het gaat me zo aan het hart! In oktober verschijnt er een boek van Martine Delfos waarin ze ook schrijft over FAS.”    <

Crisiskinderen door Roos Haase. ISBN 9050189170, € 15,00
Een recensie staat in Mobiel 4, 2008.


Tags: ,