Veranderingen in de zorg

Anja de Witte werkt 25 jaar in de ouderenzorg. Ook is Anja pleegouder. Zij ziet veranderingen die ze in haar werk meemaakte terug in de pleegzorg en schreef hierover aan Mobiel.

Anja: “Ik heb gewerkt in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, aanleunwoningen, in de thuiszorg en op dit ogenblik in een psychiatrische instelling. In de loop der jaren is er heel veel veranderd. Grote zalen maakten plaats voor een eigen kamer. De dagen waarop dertig bewoners in één ochtend in razend tempo gedoucht werden, zijn voorbij. Eten wat de pot schaft hoeft allang niet meer.

Wat ook veranderde, is dat productie, protocollen en certificeringen belangrijk zijn geworden. Met een keurmerk haalt de organisatie meer klanten binnen. Om zo’n certificaat te verdienen, moet werkelijk alles op papier staan. Dossiers zijn tegenwoordig dik en ingewikkeld. Elke minuut werk moet verantwoord worden, want alleen direct contact met de ouderen wordt vergoed en alleen bij mensen met een indicatie. Veel van de veranderingen waren nodig en geven goede resultaten. Toch bekruipt me regelmatig het gevoel dat we doorschieten. Zo’n certificaat zegt niets over hoe we met klanten omgaan.

Op papier is alles tip top. Een mooie analyse, goed geformuleerde doelstellingen, uitgedachte acties en evaluatiemomenten. In de praktijk weet ik echter dat onze ouderen het belangrijker vinden hoe ik luister en praat en hoe belangstellend ik ben.”

Creatieve instelling

“Sinds zeven jaar ben ik pleegouder. Daar zie ik hetzelfde. Zonder indicatie krijg je niet wat er nodig is voor je kind. Aan een indicatie liggen ingewikkelde dossiers ten grondslag en het kost veel tijd. Tijd waarin niets gebeurt voor het kind. Ook in de pleegzorg telt productie. De tijd die een pleegzorgwerker aan een gezin mag besteden, ligt vast in protocollen. Ook in de pleegzorg heeft de certificering toegeslagen die niets zegt over de manier waarop ik als pleegouder wordt gehoord en hoe serieus genomen ik me voel.

Een voorbeeld: pleegzorgwerkers moeten van elk pleeggezin een doel aangaande de veiligheid beschrijven. Bij ons is zo’n doel niet aan de orde. Toch moet het. Ik zou de tijd die het de pleegzorgwerker kost een doel te verzinnen, op te schrijven en met ons te evalueren, veel liever besteden aan het luchten van mijn hart. Gewoon even vertellen wat er speelt. Af en toe lekker zeuren, helpt mij namelijk te relativeren en vol te houden.

Uiteraard is het belangrijk dat instellingen, in de ouderenzorg, de pleegzorg of waar dan ook, zorgvuldig omgaan met budgetten en er moeten duidelijke regels en structuren zijn. Mijn werk is voor mij het mooiste beroep ter wereld. Met een creatieve instelling kan goede zorg samengaan met veranderingen.

Ook onze pleegzorgwerker gaat creatief om met veranderingen en geeft ons begeleiding op maat. Als de pleegzorgwerkers en organisaties echter te ver doorslaan, is het onze taak om aan de bel te trekken. Wij zijn het onze kinderen verplicht de organisaties duidelijk te maken dat ze creatief moeten zijn en daar moeten we hen op een positieve manier bij helpen.

Wij, mensen van deze maatschappij, moeten duidelijk maken dat al die regels en protocollen een middel zijn om goede zorg te geven. Bij voorkeur zulke goede zorg dat ik deze kinderen als ze groot zijn, niet tegenkom in de psychiatrie.”


Tags: ,