Mobiel nr. 4-2009

Waarom liefde zo belangrijk is
Sue Gerhardt
ISBN 9789055945849 – € 19,95

Veel gedrag wordt bepaald door wat we meemaken tijdens onze eerste levensjaren. Ervaringen op jonge leeftijd zijn bepalend voor de wijze waarop oudere kinderen en volwassenen omgaan met stress. In dit boek legt Sue Gerhardt een verband tussen (veilige) hechting en het kunnen hanteren van emoties en gedrag op latere leeftijd. Achter de wat zoete titel gaat een pittig werkje schuil. Veel informatie over (recent) onderzoek naar hechting, neurologisch onderzoek, het groeien van de hersenen, onderzoek naar stresshormonen en hun onderlinge verbanden. Ook zet de schrijfster de zaken in een groter perspectief, waarbij ze uitstapjes maakt naar huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Vaktermen worden daarbij niet geschuwd.

Uiteindelijk wordt er zelfs een verband gelegd tussen ervaringen in de eerste levensjaren en het ontwikkelen van ziekten op oudere leeftijd. Dit laatste weet de schrijfster niet zo goed te onderbouwen. Dat is jammer, want het stuk daarvoor zit goed doortimmerd in elkaar. Voor wie meer wil weten over hechting is dit boek zeker de moeite waard. (PS)

Kwaliteitsstandaarden Jeugdzorg Q4C
Fiet van Beek, Leo Rutjes (red.)
ISBN 9789031368785 – € 29,50

“Criteria bedenken is niet zo moeilijk, de vraag is hoe je de jeugdzorg zover krijgt dat ze eraan gaan voldoen”, zegt een zeventienjarige jongen die voor het boek werd geïnterviewd. De auteurs hebben gekeken welke uitspraken van toepassing zijn voor het primaire proces (de behoeften van de jongere zelf), wat van de organisatie gevraagd wordt en wat van de medewerkers. Daarmee geeft het boek niet alleen de “eisen” weer van jongeren, maar helpt het organisaties ook om met de standaarden te werken.

In het boek staan bijdragen van onder meer Defence for Children, de werkgeversorganisatie voor de jeugdzorg en de Inspectie Jeugdzorg. Het VN-kinderrechtenverdrag is er ook in opgenomen. Daarmee zijn de standaarden in een breder kader geplaatst en lijkt niets invoering binnen de jeugdzorg in de weg te staan.

Pleegmoeder Judith las het boek en zei: “Ik ben zeer enthousiast. Als ik naar onze vele jaren pleegzorgervaring kijk, kunnen de standaarden een hoop goeds brengen voor alle pleegkinderen.” Meer over de standaarden leest u op pagina 24. (JS)

Eerste hulp bij opvoeden
Esther ten Brink
ISBN 9789049999308 – € 22,95

Esther ten Brink begint op een prettige manier met het beschrijven van een zestal bouwstenen die je goed kunt gebruiken om een gezin op rolletjes te laten lopen. We hebben het hier over een gezin waarin met de kinderen niet veel bijzonders aan de hand is en waarin niet veel bijkomende problemen zijn. De ouders hebben een positieve instelling, kunnen relativeren en houden van een duidelijke aanpak.

Hierna wordt de dag stap voor stap doorlopen. De dag begint om 5.00 uur ’s morgens en eindigt om 2.00 uur ’s nachts. Wat je als ouder met kleine kinderen kunt tegenkomen op dat tijdstip wordt omschreven. Hoe kun je daarmee omgaan? Er worden geen kant-en-klare oplossingen gegeven, maar veel praktische tips.

Het boek is rijkelijk voorzien van foto’s. Heb je een vraag, dan kijk je bij het tijdstip van de dag in het boek. Je leest alle tips en hoe je ze kunt toepassen in je eigen gezin. Een aanrader voor elke ouder met kleine kinderen. (JZ)


Tags: ,