Thema: Kopzorgen, psychiatrische ouders

In de pleegzorg heb je vaak te maken met ouders met psychiatrische problematiek. Soms zijn ze in behandeling, soms ook niet. Tijdens een discussie in de redactie ging het al snel over moeders met een borderline-stoornis. Is het zo dat bepaalde stoornissen vaker leiden tot een uithuisplaatsing? Wat betekent het eigenlijk voor pleegouders als zij te maken krijgen met ouders met psychiatrische problemen? Het maakt veel uit of je iemand die manisch depressief is, ziet als een persoon die verantwoordelijk is voor zijn of haar daden of dat je ook kunt denken: “Nou ja, zij/hij kan er niets aan doen.”

Ook kwam uit de discussie naar voren wat je als pleegouders over de ouder moet weten en wat privacygevoelig is. Eigenlijk willen pleegouders weten wat een ouder heeft. Ze willen zoveel mogelijk informatie om goed te kunnen handelen. Kinderen die opgroeien met psychiatrische ouders hebben het moeilijk, ze worstelen met veel vragen. Als pleegouder moet je hierop voorbereid zijn. Hoe voorkom je het plakken van etiketten en verkeerde beeldvorming? Een lijstje handige tips in het omgaan met psychiatrische ouders zou prettig zijn.

Brainstormend kwamen we in de redactie een heel eind. Je eigen grenzen bewaken, zorgen dat je die ander serieus neemt, de ander niet afkeuren maar het gedrag benoemen wat je niet goed of moeilijk vindt. Iemand in een waan niet tegenspreken en er ook niet in meegaan. Een borderliner ziet heel erg zwart-wit. Dat is niet persoonlijk bedoeld, maar zijn of haar manier van structuur aanbrengen. Pleegouders hoeven anderzijds niet alles te accepteren, omdat die ander er niets aan kan doen. Kortom: genoeg stof voor veel meer dan één thema.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Kopzorgen, psychiatrische ouders’.


Tags: , ,