Weekenddienst

Timon is drie jaar. Door zijn leeftijd kan hij niet goed vertellen wat hem dwars zit. Maar dat het leven hem niet meezit, laat hij wel merken. De dwarse buien drijven zijn oma soms tot wanhoop. De laatste twee dagen hebben oma en ik dan ook regelmatig contact gehad, zodat ik haar kon coachen in hoe om te gaan met deze dwarse peuter. Er zit nu weer wat rust in Timon, maar oma ziet erg op tegen het weekend. Daarom maken we de afspraak dat ze mij mag bellen als het nodig is.

Hulpverleners zijn op doordeweekse dagen, tussen negen en vijf, bereikbaar. Daarbuiten is er alleen een crisisdienst. Alsof een drenzende peuter op zaterdag een crisis is en op donderdagmiddag niet. Degene die de telefoon waarneemt, kent het kind in kwestie vaak niet, dus kan slechts globale adviezen geven. Voor Timon is dat niet voldoende, het luistert juist vrij nauw op het moment. Dus mag oma mij bellen.

Eigenlijk kijk ik alle weekenden regelmatig of iemand heeft gebeld. Pleegouders weten zelf ook dat het mijn vrije weekend is, dus als er gebeld wordt heeft dat een goede reden. Ik ben echter wel een uitzondering op de regel.

Uiteindelijk spreek ik oma maandagmorgen pas weer. Het weekend was niet vlekkeloos verlopen, maar het idee dat ze kon bellen als het nodig was, gaf haar voldoende steun om het aan te kunnen. Dus hoefde ze uiteindelijk niet te bellen. Zo werkt dat. <

Bram is ambulant begeleider bij een instelling voor pleegzorg. Hier begeleidt hij ouders en pleegouders. Voor Mobiel doet Bram verslag van zijn ervaringen in de pleegzorg.


Tags: ,