Moeder

Samen staan wij op het schoolplein. Hij met een nieuwe moeder, ik met een nieuw kind. De school vindt hij eng, maar vooral stom. De juf van groep zes verwelkomt hem hartelijk en Stijn gaat naar binnen. Nog even kijk ik hem na, maar hij ontwijkt mijn blik. Leeg en peinzend kom ik thuis: “Als hij maar niet wordt gepest.”

Tussen de middag haal ik hem op uit school. “Was het leuk?” vraag ik hem en met “best wel” geeft hij aan dat ik niets meer mag vragen. Nieuwsgierige klasgenoten dringen om ons heen: “Is dat je moeder?” Stijn haalt zijn schouders op en loopt door.

Stijn went snel aan zijn klasgenoten, de school wordt met de dag minder stom. Dat Stijn en ik bij elkaar horen wordt duidelijk, toch blijft het voor sommigen vreemd dat die donkere Stijn zo’n blonde moeder heeft. Door de kinderen van de klas word ik betiteld als moeder van Stijn. Stijn heeft er geen moeite meer mee, maar noemt mij gewoon bij mijn naam.

Om te integreren op school doen wij trouw mee met het ruilen van voetbalplaatjes. Stijn durft dit niet zo goed alleen, daarom voeg ik mij onopvallend tussen de ruilende kinderen met een lijst met nummers en de dubbele plaatjes. “Hé Stijn,” roept een jongen. “Heb jij plaatje 104?”

Even kijkt Stijn mij aan, draait zich naar de jongen terug en zegt zonder schaamte: “Weet ik niet, moet je aan mijn moeder vragen.” Martha


Tags: ,