Mobiel nr.1-2009

Kinderen die stotteren
Ad Bertens, Jacqueline Weeda Hageman
ISBN 9789085063896, € 20
Stotteren komt, volgens de schrijvers, vaak doordat kinderen een foutje in een klank registreren en dat willen herstellen. Door hun te hoge spreeksnelheid struikelen ze en krijg je een stotter. Er blijken veel vormen van stotteren te zijn. Stotteren is geen ramp. Laat je kind merken dat je het steunt, vaak gaat het vanzelf weer over. Logopedie kan goed helpen, soms alleen al door ouders of opvoeders tips te geven.
Belangrijk is hoe u als (pleeg-)ouders zelf tegenover stotteren staat. Als uw stottertolerantie groot is, zult u merken dat therapie snel aanslaat. Als u het verschrikkelijk vindt, zal een kind enorm zijn best doen, maar zo onder druk komen dat het alleen maar meer gaat stotteren. Af en toe zelf een stotter plaatsen kan helpen. Een kind leren langzamer te praten helpt ook. Niet door te roepen: “Je moet langzamer praten!”, maar door zelf wat langzamer en rustiger te spreken. Negen van de tien keer neemt een kind dat over. Dit boek is een geactualiseerde heruitgave, met veel informatie, praktische tips en adressen. Voor iedereen die te maken heeft met stotteraars een aanrader. (FW)

Op het schoolplein
Hermien Buyse, Hans Kruijssen (red)
ISBN 9789066658509, € 21,90
Deze uitgave is verschenen ter gelegenheid van het afscheid van een bestuursvoorzitter van Altra jeugdzorg en speciaal onderwijs in Amsterdam. Vanuit de bouwwereld kwam hij 34 jaar geleden in de hulpverlening terecht. Jaren van verbazing en verbijstering, maar ook van zoeken naar wegen en mogelijkheden om zaken hoe dan ook op de rails te krijgen. Een inspirator voor oplossingen die eigenlijk net niet konden, maar er toch kwamen omdat ze nou eenmaal logisch waren. Ik heb het boekje met veel plezier gelezen en zo kennisgemaakt met veel projecten die succesvol draaien. Soms met zoveel succes dat de vraag het aanbod overtreft of de groei te snel gaat. Bijvoorbeeld het onderwijs aan kinderen met autistische stoornissen. Het is een boek voor en over idealisten en beleidsmakers die hun nek uit willen steken. Voor mensen die een probleem signaleren en dat willen oplossen en niet eerst gaan uitvogelen in allerlei commissies wie dat nou eigenlijk zou moeten betalen. (FW)

De adoptiedialoog
Renée Wolfs
ISBN 9789066658875, € 24,90
In de puberteit gaan adoptiejongeren vaak op zoek naar hun identiteit: ‘ik ben anders’, ‘als ik te moeilijk ben, verlies ik mijn adoptieouders’, ‘ik ben net als mijn biologische ouders’. Deze thema’s zijn ook bij pleegkinderen zeer herkenbaar. Als pleegouder wil je met je pleegkind over dit thema in gesprek blijven.
Dit boek kan een daarbij een hulpmiddel zijn, zeker omdat het goed leesbaar is. Na een algemeen stuk over puberteit komt Renée Wolfs met bekende thema’s, waar je je als pleeg- of adoptieouder soms onvoldoende bewust van bent: valkuilen voor ouders, automatische gedachten bij jongeren, maar ook adviezen over hoe je gesprekken kunt voeren. In het boek vind je veel herkenning en handvatten om het gesprek vooral open te houden. Ook handig is de literatuurlijst achter in het boek, met titels over de onderwerpen voor kinderen/jongeren. (MV)


Tags: ,