Doorfluisteren

Bram is ambulant begeleider bij een instelling voor pleegzorg. Hier begeleidt hij ouders en pleegouders. Voor Mobiel doet Bram verslag van zijn ervaringen in de pleegzorg.

Vroeger, op verjaardagsfeestjes bij familie, hadden wij een favoriet spelletje: het doorfluisteren van een zinnetje en dan aan het eind van de rij kijken wat er nog van die zin over was. Vooral mijn oma was een geduchte stoorzender, omdat ze slecht luisterde en een eigen versie maakte van wat zij dacht te hebben verstaan. Aan het eind van de rij kwam er dan ook altijd weer een rare zin uit. Er volgde dan veel gelach over wie nou wat had gehoord en wat er precies was doorgefluisterd.

Leuk op een verjaardag, maar een ramp bij het begeleiden van kinderen. Toch is dit spelletje aan de orde van de dag. Pleegouders vertellen aan de pleegzorgwerker wat er speelt bij een kind. Die vertelt dat aan een medewerker van Bureau Jeugdzorg. Die neemt het op met diens werkbegeleider. Vervolgens wordt er gekeken of er misschien extra hulp nodig is. Al deze mensen horen iets anders in het verhaal. Het uiteindelijke advies kan dan ook alle kanten uit schieten.

Op een verjaardag was degene die de oorspronkelijke zin had verzonnen, aanwezig. Aan het eind konden we op hem of haar op terugvallen. Pleegouders zitten echter niet bij overleggen van pleegzorg of Bureau Jeugdzorg en de pleegkinderen al helemaal niet. In de overtuiging dat wij als professionals prima gehoord hebben wat er is gezegd, gaan we er bij het overleg nogal eens met het verhaal vandoor. Net als mijn oma.


Tags: ,