Thema: Plezier in pleegzorg

In de redactievergadering van september kwam het idee naar voren om een thema te maken over alle leuke en mooie kanten van pleegzorg. Een thema waaruit duidelijk zou worden ‘daar doen we pleegzorg voor’. De mensen die we benaderden, reageerden enthousiast. In deze inleiding zetten we de toon met het verhaal van Els en Dirk.

“Waar doe ik het toch allemaal voor? Een verzuchting die vele pleegouders met mij wel eens zullen uiten, denk ik. Maar… pasgeleden trouwde een pleegdochter van ons. Zij heeft een verstandelijke beperking en was onze eerste pleegzorgervaring. In de zomer van 1982 kwam ze, als meisje van veertien, voor twee weken opvang omdat haar moeder in het ziekenhuis lag. Het was geen succes, want ze had veel heimwee. Uiteindelijk hebben we haar na twaalf dagen thuisgebracht, omdat ze zoveel huilde om haar moeder. Daarna hoorden we een aantal jaren niets. Tot ze zeven jaar later belde of ze op bezoek mocht komen. Dat was leuk en gezellig en sindsdien komt ze af en toe langs. Was er iets belangrijks in haar leven, zoals een verhuizing of een groot verjaardagsfeest, dan werden ook wij gevraagd. Tien jaar geleden vroeg ze of haar ouders mee mochten komen. Haar moeder zou het leuk vinden ons terug te zien. Daardoor zijn we, min of meer, in de familie ingegroeid. Ook bij etentjes ter ere van de 65e verjaardag van haar ouders werden wij uitgenodigd. Als moeder uitvalt door ziekte, zijn wij altijd degenen die als ‘reserveouders’ de honneurs waarnemen.

Onlangs trouwde ze en wij waren ook uitgenodigd. Ze was heel blij ons te zien bij aankomst. Hoe blij begrepen we pas in het stadhuis. De ambtenaar van de burgerlijke stand begon het bruidspaar welkom te heten, de familie en de vrienden van het bruidspaar. Toen zei ze: “En een speciaal welkom voor meneer en mevrouw Meijer!” Ik kan je verzekeren: zo’n onverwachte aankondiging doet je schudden op je stoel. Dat zijn van die momenten waarop je kunt zeggen… nou daar doen we het dus allemaal voor!”

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Plezier in pleegzorg’.


Tags: , ,