Mobiel nr. 6-2008

Positief opvoeden
Joost Devolder
ISBN 9044118179, € 12,50

Opvoeden is van alle tijden. De laatste tijd is er zoveel aandacht voor, dat het lijkt alsof de ouder het verleerd is. Tussen de vele verschenen boeken is het boekje ‘Positief opvoeden’ een aanwinst. Het verkleinwoord ‘boekje’ is goed bedoeld, want sommige handleidingen zijn alleen al gezien de omvang niet door te komen. ‘Positief opvoeden’ is zeer verzorgd, prettig geschreven. Het geeft de ontwikkelingsfasen weer van baby tot puber. Tussen de theorie staan dagelijkse en herkenbare voorbeelden uit de praktijk. De tekst wordt daardoor zeer levendig en het begrijpen ervan eenvoudiger. Het boekje is goed bruikbaar voor leerkrachten en hulpverleners. Op de achterflap zegt Joost Devolder dat dit boek een positief verhaal brengt zonder naïef te zijn, ik ben het hier helemaal mee eens.             (BW)

Koerikoeloem
Tsjitske Jansen
ISBN 9057593604,  € 15

Nieuwsgierig geworden na het interview met dichter Tjitske Jansen op pagina 8 en 9? Het lezen van haar persoonlijke geschiedenis in haar tweede bundel ‘Koerikoeloem’ is dan een logisch vervolg. Poëzie, sprookjes, pleegkind- en andere ervaringen worden beschreven vanuit rake observaties en beelden, die verbazen en amuseren. Een pleegmoeder die vergeten was wat voor jou als pleegkind zo belangrijk was, het gevoel van liefde ondanks mishandeling of afwijzing, de dominee die verrassende antwoorden op brieven terugschrijft, Sneeuwwitje die geen andere mogelijkheid ziet dan met de prins te trouwen, want anders was ze nog bij die dwergen. Herkenbaar en aansprekend voor iedereen in de pleegzorg.              (MV)

Kralen aan een snoer
Jetty Beenen
ISBN 9043515030, € 15,00

De schrijfster beschrijft haar reis naar India die ze maakt met haar man en haar 22-jarige zoon Gaja die in India geboren is en door hen is geadopteerd. De reis begint in Delhi en het verhaal eindigt bij het kindertehuis waar Gaja de eerste twee jaar van zijn leven doorbracht. Het boek is een reisverslag waarin Beenen haar gevoelens en gedachten op papier heeft gezet. Je leest haar twijfels gedurende de reis over de zoektocht naar familieleden. Hoe zou Gaja het vinden? Zouden ze familieleden vinden? Blijft zij nog wel de moeder die ze is? Het is ontroerend om dit te lezen. Jetty is helemaal bij zichzelf gebleven en dat is zeer de moeite waard, maar ik had graag ook wat meer gelezen over de gevoelens van Gaja.                  (JZ)

Mijn nadenker doet het niet
Tineke Poelstra en Martijn v.d. Zande
ISBN 9090205829, € 12,50

Pleegdochter Roos (zie ook pagina 26, 27) reageerde verbaasd toen ze ontdekte dat ze niet het enige kind is met FAS. Het feit dat mensen FAS-kinderen belangrijk genoeg vinden om er een prachtig boekje over te maken, ontroerde haar en maakte haar blij. Ze herkende veel van zichzelf. Het boek gaf Roos niet alleen inzicht in haar beperkingen, maar ook in haar mogelijkheden. Dat is goed voor haar zelfvertrouwen. Dit boekje geeft een duidelijk beeld van wat FAS is, hoe het ontstaat en hoe je er mee om kunt gaan. Ook haar juf vond het prettig om op deze manier kennis te maken met FAS. Na het lezen zei Roos: “Zie je wel, ik ben niet raar. Ik ben alleen maar anders want ik heb FAS.” Het boekje is te bestellen via www.fasstichting.nl.


Tags: ,