Jeugdgevangenis

In de rubriek ‘Lezers Schrijven’, plaatsen we reacties van lezers die we graag met u delen. Pleegvader Frederik brengt de situatie rondom bezoek in jeugdgevangenissen onder de aandacht.

Geachte redactie,

Met zeer veel genoegen heb ik uw artikel ‘Kinderen op bezoek in de gevangenis’ (Mobiel nummer 4) gelezen. Een prachtig project dat zeker uitgebreid zou moeten worden naar de jeugdgevangenis. Wij hebben in de jeugdgevangenis onze pleegzoon opgezocht. We maakten kennis met de detectiepoorten. Gelukkig mochten we onze schoenen aanhouden en zakte onze broek niet af zonder riem. Vol verbazing betraden wij de grote zaal vol met kleine tafeltjes. We zochten er een uit in afwachting van onze pleegzoon. Quasi stoer kwam hij binnen. Een glimlach verscheen op zijn gezicht toen hij ons zag. Wat moesten we elkaar vertellen? Ons buurtafeltje kon ons gesprek letterlijk volgen en omgekeerd. Het is vreemd om elkaar in zo’n zaal te knuffelen. Een kind waar je van houdt in zo’n kindonvriendelijke ruimte ontmoeten, voelt goed waardeloos. Het zou fijn zijn als ook deze jongeren tijdens het bezoek even kind met hun ouders of pleegouders mogen zijn.


Tags: ,