Beste lezers

Gedichtenwedstrijd

De eerste inzendingen voor de gedichtenwedstrijd zijn binnen! Heeft u nog niets ingestuurd? Meedoen kan nog steeds. Het wedstrijdformulier vindt u op de site bij de informatie van het huidige nummer van Mobiel en op de website van de WAT?!. U kunt het formulier downloaden en het gedicht erop printen of (netjes en goed leesbaar) schrijven, maar u kunt het gedicht ook online invullen en verzenden. Geen computer? Geen probleem. U kunt bellen naar de administratie van Mobiel op 038 – 422 25 26 en dan krijgt u een formulier thuisgestuurd. Sluitingsdatum voor de wedstrijd is 31 december. In dit nummer leest u meer over een van de juryleden: dichter Tjitske Jansen.

Vanaf het volgende nummer introduceren we een nieuwe rubriek in Mobiel: de stelling. In deze rubriek zetten we een stevige stelling neer waar we twee verschillende partijen op laten reageren. Misschien partijen met tegengestelde meningen, maar misschien ook wel eens dezelfde meningen die anders zijn verwoord. Als u ideeën heeft voor een stelling of als u op een stelling wilt reageren, dan kan dat natuurlijk.

De redactie en het bestuur van Mobiel wensen u heel goede feestdagen en alle goeds voor 2009!       <

Beste lezers

Praatstokje

door Maud Verhoofstad, redactielid

Als nieuweling in de redactie heb ik nu het ‘praatstokje’ in handen gekregen. Nadat ik een paar vergaderingen had bijgewoond, werd de redactie in oktober bijgeschoold. Een van de oefeningen was het luisteren naar elkaar, zonder te reageren. Pas als je zelf het ‘stokje’ letterlijk in handen kreeg, mocht je praten of reageren op wat iemand gezegd had. De werking van dit ‘stokje’ vond ik geweldig: je hoort zonder interrupties het hele verhaal en je reactie erop is minder impulsief, omdat je pas wat zegt als je zelf het ‘stokje’ in handen hebt. Nu mag ik zomaar schrijven en pas als deze Mobiel uit is, kunnen lezers reageren.

Had ik dit hulpmiddel maar eerder gekend: einde van de vele hectische gesprekken en discussies aan tafel of tijdens de koffie, waarbij er veel geschreeuwd en in ieder geval niet geluisterd werd naar elkaar. Met vier, van eigen gelijk overtuigde en verbaal zeer vaardige pleegkinderen, zou dit ‘stokje’ rust hebben kunnen brengen. Er is dan namelijk maar één kind tegelijk aan het woord.

Het is natuurlijk de vraag hoe ik dit praatstokje had geïntroduceerd en welke verschillende manieren van verzet dit had opgeroepen. Allereerst het commentaar en de afkeuring over het stokje zelf: “Had je geen andere kunnen kiezen!” Een democratischer wijze van aanschaf levert verongelijkte reacties: je kiest nooit iets van mij! Dan zijn er nog de vele manieren om zonder praten toch de aandacht te krijgen: schoppen onder tafel, schieten met rijstkorrels, eindeloos tikken en de ‘sprekende blikken’. Ik denk zelfs dat een van onze pleegkinderen het stokje niet uit handen had gegeven en maar zou zijn blijven praten.

Er zijn zo vast nog heel veel andere, relatief kleine, weetjes of maniertjes die andere pleegouders kunnen helpen of (in dit geval letterlijk) iets in handen geven. Toverstokjes hadden we op zijn tijd ook graag gewild, om het een en ander voor deze vier anders geregeld te krijgen. Met dit praatstokje hadden we in ieder geval een manier in handen gehad om goed te luisteren en ieder zijn verhaal te laten afmaken.

Ik geef het ‘praatstokje’ graag door en ben benieuwd naar bijdragen van lezers over deze Mobiel of over pleegzorg.


Tags: ,