Beste lezers

Bij het verzenden van de vorige Mobiel ging er iets mis. Trots kondigden we de flyer van de WAT?! aan, maar die werd helaas niet meegestuurd bij de verzending. Vandaar dat u de flyer later alsnog thuis gestuurd kreeg.

In Mobiel 3 vroegen we lezers te reageren op het feit dat alleenstaande mannen niet bij iedere instelling welkom zijn als pleegouder. We kregen een reactie van een alleenstaande pleegvader die al jaren naar volle tevredenheid samenwerkt met pleeg- en jeugdzorg, maar wel te maken heeft met soms discriminerende reacties van buitenstaanders. Verder leek het onderwerp niet veel op te roepen. Dagblad Trouw nam de oproep echter over. Op 9 augustus verscheen er een artikel over. U kunt het nog lezen op de website van Trouw, met de zeer diverse reacties van lezers eronder: www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1738676.ece.

Gedichtenwedstrijd

Dichters en rijmers onder u opgelet: wij dagen u uit om een gedicht te schrijven over het thema vertrouwen en pleegzorg. Samen met de WAT?! organiseren wij deze wedstrijd voor onze lezers. Thema en voorwaarden zijn voor beide lezersgroepen hetzelfde. Op pagina 26 leest u precies wat de bedoeling is, wat de voorwaarden zijn en hoe u kunt meedingen naar de prijzen.
Om mee te doen heeft u een wedstrijdformulier nodig. Dit vindt u op www.bijonspleegzorg.nl of u vraagt er telefonisch een aan bij de administratie van Mobiel op 038 – 422 25 26.

Erkenning

Erkenning van de ouder is niet het enige. Erkenning van de rest van de wereld, dat zou ook wel prettig zijn! Een voorbeeld. Pak een willekeurig sprookjesboek uit de kast. Het maakt niet uit welk sprookje, de kans is groot dat er een boze stiefmoeder in het verhaal voorkomt. Stiefmoeders zijn óf vreselijk onaardig óf heks. Nooit gaat het over boze stiefvaders in sprookjes. Hoe zit dat eigenlijk met pleegouders?

Laat ik als voorbeeld eens een gemiddelde actiefilm nemen. Het komt regelmatig voor dat de psychopaat is opgegroeid in tien verschillende pleeggezinnen. Daardoor heeft hij zo’n beroerde jeugd gehad dat hij het goede pad niet meer kon vinden. Maar… neem nu Superman. Die is ook opgegroeid in een pleeggezin. Een liefhebbend stel, dat zelf geen kinderen kon krijgen, heeft hem gevonden toen hij door zijn biologische ouders naar de aarde werd gestuurd. Zo ook Spiderman. Hij is door netwerkpleegouders opgevoed. Zijn pleegouders waren namelijk zijn oom en tante, met wie hij een zeer hechte band had. Dan is er nog Batman. Hij werd opgevangen door de butler van het gezin, toen zijn ouders werden vermoord. Dat is natuurlijk ook een netwerkplaatsing.

Wat hebben deze mannen, behalve dat ze zijn opgegroeid in een pleeggezin, nog meer met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal superhelden! Zij redden de wereld van de slechteriken. Zij kunnen treinen laten stoppen met hun krachten en weten precies wanneer hun hulp nodig is. Zij weten zelfs rampen te voorkomen! De enigen die op de hoogte zijn van het grote geheim dat zij superhelden zijn, zijn hun pleegouders. Deze superhelden vertrouwen hierin alleen hun pleegouders.

Dus pleegouders: erkenning! Dit zijn de verhalen die recht doen aan jullie inzet. Voor mijzelf vertrouw ik erop dat er een tijd komt dat sprookjes het alleen nog over liefhebbende stiefmoeders zullen hebben. Dan zijn de stiefmoeders de prinsessen. Erkenning zal geschieden!            <

De overige artikelen kunt u pas on line lezen als het volgende nummer is verschenen.

Wilt u niet zo lang wachten neem dan een abonnement


Tags: ,