Thema: Voogdij

Een van de pleegouders die in dit thema aan het woord komt, vertelt dat zij zes jaar geleden nog geen idee had dat je als pleegouder gemakkelijk voogd kon worden van je pleegkind. In die tijd wilde ze dat ook niet, maar op dit moment speelt de vraag bij een van haar pleegkinderen. Het wordt gewoner dat een van de pleegouders de voogdij op zich neemt. Bijvoorbeeld omdat het gemakkelijker is bij administratieve handelingen of om botsingen met Bureau Jeugdzorg te voorkomen.

Landelijk wordt er gekeken naar manieren om de voogdij vaker bij natuurlijke personen te leggen. De pleegouder is dan een logische keuze. Voor het kind zelf zitten hier natuurlijk ook voordelen aan. Er is dan een vaste persoon die voor je gaat en niet de zoveelste voogd. Ook wordt er meer continuïteit geboden. De band met Bureau Jeugdzorg is na de achttiende verjaardag van een kind afgelopen, terwijl het idee is dat een natuurlijke persoon tot ver daarna nog een rol blijft spelen in het leven van het inmiddels volwassen kind.

Dit thema biedt een kijkje achter de schermen van de plannen voor de nieuwe vorm van voogdij ‘Verschoven gezag’. Daarnaast komen pleegouders aan het woord die hun keuze toelichten om wel of niet pleegoudervoogd te worden voor hun pleegkind. Mariska Kramer zet de verschillende vormen van voogdij nog eens helder op een rij.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Voogdij’.


Tags: , ,