Pleegoudervoogd

Het huishouden van Kiki en Fien is een echt vrouwenbolwerk met dochters Jet en Anna en pleegdochter Katie. Voor Katie, die inmiddels elf jaar is, regelden Kiki en Fien samen met haar moeder het pleegoudervoogdijschap.

Wat is de samenstelling van jullie gezin?

Kiki (57 jaar) en Fien (61 jaar) werkten allebei in de verpleging. Kiki stopte met werken toen Katie net zeven dagen oud in hun leven kwam en Fien is met pensioen. Katie is inmiddels elf jaar en zit op de basisschool. Naast Katie hebben Kiki en Fien samen de achttienjarige dochter Anna. Zij woont op kamers en studeert Engels. Dochter Jet is 33 jaar, werkt bij de marine en is moeder van een zoon. Zij is geboren uit een eerder huwelijk van Kiki.

Hoe kwamen jullie ertoe om pleeggezin te worden?

Kiki: “Onze keuze kwam voort uit idealisme. We hadden nog een plek in ons hart en in ons huis. Nu vinden we het moeizaam om pleegzorg als idealisme te blijven zien.”

Hoe reageerde jullie omgeving op het pleegouderschap?

“We kregen zeer uiteenlopende reacties te horen. Variërend van: “Oh, dat is net iets voor jullie” tot “Je weet niet wat je in huis haalt.” Het heeft een tijdje geduurd voordat Katie volledig geaccepteerd werd door iedereen.”

Hoe ziet de begeleiding eruit en voldoet die aan de behoefte?

“We zijn pleegoudervoogd en hebben vanuit die positie geen begeleiding meer. Dat is prettig. We zijn blij dat personen die Katie pas heel kort kennen, geen zeggenschap meer over haar hebben. We kunnen nu zelf alle beslissingen nemen. We hebben de pleegzorgwerker wel aangehouden als aanspreekpunt voor de moeder van Katie.”

Waar hebben jullie steun bij nodig, waar zijn jullie onzeker over?

“We hadden in het verleden vaak behoefte aan ruggensteun, aan onvoorwaardelijke steun. In onze ogen hebben we die niet gekregen. Katie is in een vrijwillige plaatsing bij ons gekomen. Wij hebben zelf bij de Raad voor Kinderbescherming om een onderzoek gevraagd. Samen met de moeder van Katie hebben wij zelf het pleegoudervoogdijschap geregeld. In deze zaken hebben we van pleegzorg en Bureau Jeugdzorg eerder tegen- dan medewerking ervaren.”

Hoe ziet het contact met ouders en familieleden eruit?

“Katie zag haar moeder samen met opa en oma om de maand bij McDonald’s. Opa was de spil in het contact. Helaas is opa kort geleden overleden. Katie vindt het bezoek aan haar moeder maar niets zonder opa. Ze heeft een oudere halfzus Hanneke die bij haar vader en zijn gezin woont. Zo’n vier keer per jaar zien zij elkaar met veel plezier. Wij vinden het contact met Hanneke heel waardevol. Zij kan Katie veel vertellen over hoe haar moeder vroeger was.”

Welke praktische problemen komen jullie tegen?

“Inmiddels komen we weinig problemen tegen. Toen Katie kwam, was dat anders. We hadden helemaal geen babyspullen meer. We hebben de rommelkamer omgetoverd tot babykamer.”

Hoe gaan jullie kinderen om met het pleegkind?

“Ze voelen zich met zijn drieën echt zussen. Jaarlijks organiseren ze een zussendag. We voelden ons wel eens schuldig als er weer problemen waren met de instanties. Anna en Jet hebben daar wel last van gehad. Gelukkig heeft het ondanks alle strubbelingen wel hun leven verrijkt.”

Zijn er momenten waarop je denkt: hier hadden we nooit aan moeten beginnen?

“Nee, maar… op een keer was de heibel met de instanties zo groot dat ik niet meer alleen thuis durfde te blijven met de kinderen. We speelden toen wel met de gedachte om voor ieders gemoedsrust Katie los te laten. Over die gedachten heb ik me later wel heel schuldig gevoeld.”

Beschrijf een ervaring die illustreert: daar doen wij het voor!

“Laatst zei Katie dat ze haar moeder niet meer wil zien. We zeiden tegen haar, dat we het fijn vinden als ze haar moeder wel bezoekt, want als haar moeder er niet was geweest dan zou ze niet bij ons gewoond hebben. ‘Dan ga ik wel’, zei ze. Vorig jaar tijdens een pleegouderdag hield minister Rouvoet een mooi praatje op het podium. Hij vertelde dat jeugdzorg eraan blijft werken dat kinderen weer thuis, bij hun eigen ouders kunnen gaan wonen. Katie stond toen op en zei: ‘Ik ben al thuis.’ Wij zijn beretrots op Katie.”


Tags: ,