Beste lezers

www.watkrant.nl

Bij deze Mobiel is een flyer gevoegd over de WAT?!-krant. De flyer is bedoeld om aandacht te vragen voor de WAT?!-website: www.watkrant.nl. Op deze site kunnen jongeren onder meer informatie vinden over pleegzorg, verschenen WAT?!-kranten nalezen, gedichten lezen en kunnen ze hun eigen pleegzorgervaringen kwijt op het forum. Hierop kunnen jongeren over allerhande onderwerpen met elkaar discussiëren. Voor alle duidelijkheid: de WAT?!-krant treft u bij deze Mobiel niet aan. Die verschijnt weer in oktober. De flyer kan als ansichtkaart verstuurd worden aan iemand die de WAT?!-krant en de site nog niet kent.

Het productieproces van dit nummer kreeg plotseling een zwart randje. Vlak voor de deadline kregen we bericht dat ons redactielid Antoinette van Wijngaarden was overleden. Hoewel zij zeer ernstig ziek was, was zijzelf nog steeds positief over wat ze nog kon. Wat betreft Mobiel ging het dan vooral over het meedenken over de inhoud en het corrigeren van alle teksten.

We zijn er nog steeds beduusd van dat dit nu ook voorbij is. Vanaf deze plaats willen wij haar herdenken als een redacteur met een geweldige betrokkenheid en grote inzet. Ze wist onderwerpen altijd goed uit te diepen en schreef met scherpe pen in een heel eigen stijl. Daarnaast hebben we een fijne collega verloren. We missen haar en leven mee met haar partner en dochters.

Erkenning

door: Nynke Stoker

Ik ben geen pleegouder. Ik weet niet hoe het is om pleegouder te zijn. Ik ben wel stiefmoeder. Sinds ik stiefmoeder ben, meen ik overeenkomsten te zien tussen pleegouderschap en stiefouderschap. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het kan zijn om van de ouder, in mijn geval de moeder van de kinderen, erkenning te krijgen voor de rol die je inneemt. Hoe moeilijk het is om gedrag van de eigen ouder niet op jezelf te betrekken.

Erkenning van de ouder is niet het enige. Erkenning van de rest van de wereld, dat zou ook wel prettig zijn! Een voorbeeld. Pak een willekeurig sprookjesboek uit de kast. Het maakt niet uit welk sprookje, de kans is groot dat er een boze stiefmoeder in het verhaal voorkomt. Stiefmoeders zijn óf vreselijk onaardig óf heks. Nooit gaat het over boze stiefvaders in sprookjes. Hoe zit dat eigenlijk met pleegouders?

Laat ik als voorbeeld eens een gemiddelde actiefilm nemen. Het komt regelmatig voor dat de psychopaat is opgegroeid in tien verschillende pleeggezinnen. Daardoor heeft hij zo’n beroerde jeugd gehad dat hij het goede pad niet meer kon vinden. Maar… neem nu Superman. Die is ook opgegroeid in een pleeggezin. Een liefhebbend stel, dat zelf geen kinderen kon krijgen, heeft hem gevonden toen hij door zijn biologische ouders naar de aarde werd gestuurd. Zo ook Spiderman. Hij is door netwerkpleegouders opgevoed. Zijn pleegouders waren namelijk zijn oom en tante, met wie hij een zeer hechte band had. Dan is er nog Batman. Hij werd opgevangen door de butler van het gezin, toen zijn ouders werden vermoord. Dat is natuurlijk ook een netwerkplaatsing.

Wat hebben deze mannen, behalve dat ze zijn opgegroeid in een pleeggezin, nog meer met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal superhelden! Zij redden de wereld van de slechteriken. Zij kunnen treinen laten stoppen met hun krachten en weten precies wanneer hun hulp nodig is. Zij weten zelfs rampen te voorkomen! De enigen die op de hoogte zijn van het grote geheim dat zij superhelden zijn, zijn hun pleegouders. Deze superhelden vertrouwen hierin alleen hun pleegouders.

Dus pleegouders: erkenning! Dit zijn de verhalen die recht doen aan jullie inzet. Voor mijzelf vertrouw ik erop dat er een tijd komt dat sprookjes het alleen nog over liefhebbende stiefmoeders zullen hebben. Dan zijn de stiefmoeders de prinsessen. Erkenning zal geschieden!            <

De overige artikelen kunt u pas on line lezen als het volgende nummer is verschenen.


Tags: ,