Pleegvergoeding

Bram is ambulant begeleider bij een instelling voor pleegzorg. Hier begeleidt hij ouders en pleegouders. Voor Mobiel doet Bram verslag van zijn ervaringen in de pleegzorg.

Janneke woont bij haar oma. Geloof mij: ze woont daar goed. Oma zit met de thee klaar als Janneke uit school komt. Al snapt oma niet veel van alle moderne apparaten, ze zorgt dat Janneke een computer heeft om haar schoolwerk op te kunnen maken. Als Janneke er een potje van maakt, dan heeft ze aan haar oma een lastige. Al is oma klein van stuk, ze laat niet over zich heenlopen.

Op zich een pleegzorgplaatsing waar ik heel weinig ‘werk’ aan heb. Eigenlijk zou hier geen extra begeleiding nodig zijn. Toch is dit een pleegzorgplaatsing. Waarom? De oma van Janneke zou het financieel niet redden als ze geen vergoeding voor haar kleinkind zou krijgen. In Nederland moet een aantal ouderen zien rond te komen met een absoluut minimum aan inkomen. Deze oma is er daar een van.

Gelukkig maakt de medewerkster van Bureau Jeugdzorg zich wél zorgen over Janneke. Meisje, puberteit, alleen bij haar oma, moeder aan de drugs, verslaafd geboren, kortom: “Dat moeten we in de gaten houden.” Dus wordt de pleegzorgplaatsing iedere keer netjes verlengd.

Dan ga ik bij oma langs, drinken we samen een kopje thee en stellen we de nieuwe doelen voor het komende jaar vast. Zo blijft er een basis voor hulpverlening en bovenal een basis voor de pleegvergoeding


Tags: ,