Mobiel nr. 3-2008

Zusje van mijn zusje
Maya Lievegoed
ISBN 9066117655, € 16,95

Maya Lievegoed is opgegroeid in een pleeggezin en kijkt in dit boek terug op haar jeugd. Aangrijpend en soms hartverscheurend schrijft zij over haar ouders, haar zusje, zichzelf en haar jeugd. Een heel persoonlijk verhaal met dagboekfragmenten, brieven, gedichten en herinneringen. Mooi geschreven en mooi samengesteld: een levensboek, maar dan helemaal zelfgemaakt. Dat je je als lezer niet ongemakkelijk gaat voelen, komt doordat alle personen met liefde zijn beschreven en doordat het verhaal zo herkenbaar is voor wie met pleegzorg te maken heeft.                     (JS)

Pittige jaren
Carolyn Webster-Stratton
ISBN 9031348909, € 31,00

‘Pittige jaren’ is een praktische gids bij het opvoeden van kinderen van 2 tot 8 jaar. Alle kinderen zijn wel eens vervelend. Ze treuzelen, zetten ons voor schut in de supermarkt, maken ruzie, willen niet slapen of zijn ergens bang voor. We weten wel hoe we daar het beste mee om kunnen gaan, maar het is soms een gewoonte om de kinderen van kritiek te voorzien en te corrigeren en te vergeten om te benoemen wat ze allemaal goed doen. Terwijl dat zo belangrijk is voor hun zelfvertrouwen en hun ontwikkeling. Dit boek geeft handige tips voor het bijsturen of veranderen van allerlei kindergedrag. Het boek is dik, maar wel gemakkelijk leesbaar. De schrijfster waarschuwt ons om niet gelijk het hoofdstuk op te zoeken dat over bepaald gedrag gaat. Dan wordt de basis van haar theorie gemist, die zij beschrijft in de eerste hoofdstukken.             (WdW)

Overleven op Drakeneiland (9+)
Lydia Rood
ISBN 9025850401, € 12,95

Dit spannende boek gaat over Mark die naar Drakeneiland wordt gestuurd. Zijn vader is namelijk ver weg voor zaken, zijn moeder is langdurig ziek en zijn oma is net geopereerd. De buurvrouw wil hem niet hebben, omdat hij een lastpak is. Na een vliegreis en een lange bootreis komt hij aan op het strand van Drakeneiland. Mark vindt het maar eng. Plotseling wordt hij omver gereden door een jongen op een fiets. Die neemt hem mee naar het midden van het eiland. Daar ziet Mark nog veel meer lastpakken, maar er zijn nergens grote mensen.                                         (JZ)

SMS (10+)
Tjibbe Veldkamp
ISBN 905637902X, € 3,95

De vader van Bas probeert in contact te komen met de geest van zijn overleden vrouw. De twee jongens doen de boodschappen, het huishouden en gaan tussendoor naar school. Bas en zijn vader krijgen ruzie en Bobo is bang dat hun vader zijn grote broer wegstuurt. Bas vertelt de juf van Bobo hoe het er thuis aan toegaat en hoopt dat zij de kinderbescherming belt. Er moet


Tags: ,