Kookploeg

Mijn vijftienjarige pleegdochter gaat een week op schoolkamp naar Vlieland. Ze heeft zich samen met haar beste vriendin opgegeven voor de kookploeg. Daarmee valt de appel niet ver van de pleegboom, want ik houd zelf erg van koken. Onze maaltijden komen uit alle windstreken: Thailand, Mexico, Italië.

Die middag zit ze samen met haar vriendin gebogen over een dikke stapel kookboeken. “Hoe schrijf je crème anglaise?” “Zullen we melk of puur gebruiken voor de chocoladebavarois? Als ik hen even later over tortilla’s met guacamole hoor, vraag ik voorzichtig of dit allemaal wel binnen het budget past. Ze halen hun schouders op. “We leveren de boodschappenlijst in bij de leraar en die regelt het verder.” De lijst wordt de volgende dag goedgekeurd.

Na de week komt ze vol verhalen thuis. Wadlopen, overlopen, kampvuur, bonte avond. “En hoe was het eten?” “Best hoor. Alleen de avocado’s zijn daar niet te eten. Keihard.” Ze weet het nog niet, maar vanavond eten wij bloemkool, morgen macaroni met kaassaus en overmorgen andijviestamppot. Voor toe dacht ik aan gele vla. Hopelijk ben ik nog niet te laat en vindt ze dat ook nog steeds lekker.

Caroline


Tags: ,