Thema: Pubers in de pleegzorg

Kleine kinderen worden groot. Een veel gehoorde opmerking. Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen. Dat wordt ook nogal eens gezegd. Het is algemeen bekend dat opgroeiende kinderen vanaf een jaar of twaalf in gezinnen de gang van zaken behoorlijk in de war kunnen sturen. Is dat in uw pleeggezin anders dan in een ‘gewoon’ gezin? Puberen pleegkinderen heftiger dan eigen kinderen? Er schuilt een gevaar in om dat te bevestigen, maar er zijn zeker factoren die het een puberpleegkind beslist niet gemakkelijker maken. Daarover leest u in het artikel van Petra Bastiaensen in dit thema. Een artikel om te bewaren en nog eens op te slaan als u het gedrag van uw pleegpuber niet kunt volgen.

In dit thema kijkt pleegkind Tanja terug op haar puberteit en komen twee begeleiders van de GGZ aan het woord over wat belangrijk is in het leven van het pleegkind voordat de puberteit begint. De rubriek Lezers schrijven vindt u ditmaal in het thema in plaats van achterin, omdat we een mooie brief kregen van een pleegmoeder met een puberpleegdochter. In het Portret van een pleeggezin deze keer een gezin waarin twee pubers opgroeien.

We hopen u met dit thema een hart onder de riem te steken, want dat het voor de pubers en voor de pleegouders van de pubers af en toe niet meevalt, staat vast. Gelukkig zijn er echter ook de goede en gelukkige momenten en die stoppen we in een lijstje om vaak naar te kijken!

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Pubers in de pleegzorg’.


Tags: , ,