IFCO op Malta

In november 2007 hield de IFCO (International Foster Care Organisation) een congres op Malta. Vijf dagen informatie over pleegzorg, voor en door mensen die op de één of andere manier met pleegzorg te maken hebben in Europa. De dagen van het congres waren gevuld met presentaties en workshops. Daarnaast was er ook tijd voor ontspanning. Zo was er een optreden, een parade met vlaggen en een kinderkoor. Voor een verslag over de dagen op Malta verwijs ik door naar de internetpagina van de WAT?!-krant. Daar vindt u een logboek met foto’s.

De verschillende presentaties geven een beeld van de ontwikkelingen op het gebied van pleegzorg in de landen om ons heen. Zo maakt men in Engeland steeds meer gebruik van de moderne techniek. Er is een computerprogramma om jonge kinderen te laten vertellen wat zij vinden van hun nieuwe huis en wat hun verder bezighoudt (#1).

Ook wordt er een on-line trainingsprogramma voor pleegouders opgezet, zodat de huidige verschillen in de wijze waarop pleegouders worden getraind kunnen worden verkleind. De Scandinavische landen betrekken ouders meer bij een plaatsing. In Finland worden vakantiekampen georganiseerd waar zowel de pleegkinderen, de pleegouders, als de ouders worden uitgenodigd. In Oost-Europa staat pleegzorg voor heel andere uitdagingen. Daar zijn nog veel tehuizen uit de communistische tijd en staat pleegzorg nog in de kinderschoenen. De zorg daar zit eerder in het ombuigen van de wetgeving die adoptie relatief gemakkelijk maakt en het zorgen dat ieder kind een eigen (!) bed heeft.

Pleegouders afvaardigen

De IFCO is ook het ontmoeten van anderen. Het naamkaartje dat iedereen draagt geeft de gedachte van de IFCO hierover weer. Er staat de naam en het land van herkomst op. Je moet er zelf maar achter zien te komen of je te maken hebt met een professor van een Engelse universiteit of een pleegmoeder uit Malta. Zo zit je aan tafel met pleegouders uit Canada, die studenten uit Europa opvangen, ontmoet je pleegkinderen uit Nieuw-Zeeland en volg je workshops met pleegzorgwerkers uit Finland. Uit één van de gesprekken bleek dat de Mobiel en de WAT?!-krant ook in België gelezen worden. Ik maak daarom meteen even gebruik van de situatie om mijn Belgische collega’s te groeten.

Pleegouders die overwegen om eens een IFCO te bezoeken kan ik dit zeker aanraden. De conferentie geeft een interessante mix van informatie, ontmoetingen met allerlei mensen, een mooie locatie en een prettige sfeer. Ik vind zelfs dat grote instellingen het financieel mogelijk zouden moeten maken om één of twee pleegouders af te vaardigen. De volgende IFCO staat voor 2009 gepland in Dublin, Ierland.

In de komende uitgaven van Mobiel plaatsen we een aantal artikelen, gebaseerd op presentaties tijdens de IFCO. In dit nummer de aftrap met een artikel over pleegzorg op Malta.

Peter Stallenberg is redacteur van Mobiel en ambulant begeleider pleegzorg.

#1 – Voor wie meer wil weten en de Engelse taal machtig is: www.inmyshoes.org.uk


Tags: ,