Thema: Over de grens 2

Ieder mens heeft zijn grenzen ergens anders liggen. Waar precies, daar kom je meestal pas achter als iemand tegen die grenzen oploopt. Hoe je daar vervolgens op reageert, kan best schrikken zijn. Ben ik dat? Als volwassene ben je vaak nog wel in staat om je gedrag te overzien, voor een kind is dat veel lastiger. Toch voelen kinderen haarfijn aan hoe ze kunnen ontdekken waar een grens ligt en hoe ze een opvoeder over de grens kunnen duwen.

Over de grens, dan ga je te ver. Dat hoeft niet meteen mishandeling of misbruik te zijn, maar wel een serieuze waarschuwing dat er iets ernstigs aan de hand is. Er is een grens overschreden, op welke manier zorg je ervoor dat dit niet nog eens gebeurt? Wat en wie heb je ervoor nodig om een volgende keer te voorkomen? In dit tweede deel van het thema ‘Over de grens’ gaat het over die ervaringen. Over de spanning in huis, de onmacht die je kunt voelen, straffen die te ver gaan, kinderen die het bloed onder je nagels vandaan halen en hoe je daarbij toch positief moet blijven.

We hebben gemerkt dat het thema veel losmaakt. Veel pleegouders zijn zichzelf wel eens tegengekomen in de opvoeding van hun pleegkind en geschrokken van wat er in hen loskwam. Veel pleegzorgwerkers voelen schroom om het onderwerp ter sprake te brengen. U bent dus niet de enige! Erkennen van het gedrag en erover praten kan veel spanning wegnemen. We hopen dat we met dit thema hieraan een steentje bijdragen.

Zie alle artikelen van dit thema door te klikken op de tag “over-de-grens-2”.


Tags: , ,