Mobiel nr. 6-2007

Leefwerelden van jongeren
Joke Hermus e.a.

Een prettig leesbaar boek over de leefwerelden van jongeren. Het boek heeft drie delen: thuis, school en media/populaire cultuur. Elk deel wordt uitgebreid beschreven. Al lezend herken ik het dagelijkse leven met mijn pubers. Het boek is geschreven voor studenten van verschillende universiteits- en hbo-opleidingen die in de toekomst met jongeren gaan werken, maar ook voor professionals die zich willen verplaatsen in wat jongeren tegenwoordig bezighoudt. Het boek geeft daar helder inzicht in en is daarom een echte aanrader. Door het hele boek heen is onderaan de bladzijde een digitaal gesprek weergegeven. ‘(hey hey hoe koel )’. (JZ)
Leefwerelden van jongeren door Joke Hermus e.a. Uitgeverij Coutinho, ISBN 9046900512, € 22,50.

Koken met kinderen
A. Dijk

Mijn zus en ik kregen met Sinterklaas een heel mooi kookboek: ‘Koken met kinderen!’. Toen ik het uitpakte, kreeg ik meteen zin in koken. Het ziet er vrolijk uit en van de plaatjes krijg je trek. Het is een familiekookboek, want bijna alle gerechten zijn voor vier personen. Sommige recepten kunnen zelfs door kleine kinderen gemaakt worden. Er staan ook gerechten in die je in korte tijd klaar hebt.

Wat ook zo leuk is: alle gerechten zijn door kinderen of een hele familie opgestuurd voor een wedstrijd van het Nationaal Fonds Kinderhulp. De recepten zijn uitgeprobeerd door echte koks en de lekkerste zijn in het kookboek geplaatst.

De volgende dag kwamen mijn opa en oma langs. Ik en mijn zus pakten meteen het kookboek om iets lekkers uit te zoeken. We konden niet kiezen. Uiteindelijk hebben we de lekkerste recepten uitgekozen en aan de hele familie gevraagd welke we zouden maken. Ze kozen ‘tomatensoep’, ‘Turks brood met tzatziki en pittig gehakt’ en als toetje ‘dikkerdjes met chocorozijnen’. Bijna zonder hulp van mama hebben we de recepten klaargemaakt. Ons kleine zusje heeft ook meegeholpen. Ze vond het super en met gloeiende wangen van trots diende zij het toetje op. Iedereen vond het heerlijk! Ik ook en ik weet zeker dat ik vaker wat uit dit kookboek ga maken. (Esmee, 13 jaar)
A. Dijk, Koken met kinderen!, uitgeverij Miller Books, ISBN 9087240058/9, € 12,95. Van elk verkocht boek gaat € 2,00 naar Nationaal Fonds Kinderhulp.

Positief ouderschap
Carla Muijsert – van Blitterswijk

Carla Muijsert schrijft boeken over kinderen en opvoeding en richt zich daarbij op de intuïtieve ontwikkeling van kinderen. In haar nieuwste boek schrijft ze dat de kinderen van deze tijd een groot intuïtief besef hebben, zij gebruikt hiervoor de term ‘nieuwetijdskinderen’. Als opvoeders moeten wij er van af om ons te focussen op wat er mis is met een kind of wat het kind niet goed kan. We moeten uitgaan van dat wat het kind wel kan en waar het kind goed in is. De basisvoorwaarde om tot zelfverwezenlijking te komen is het herkennen en erkennen van kwaliteiten. Steeds meer kinderen laten hun kwaliteiten zien, maar daarnaast ook verschijnselen van leer- en gedragsproblematiek. De schrijfster geeft duidelijk aan dat hier meerdere verklaringen voor zijn, maar dat het snel veranderende bewustzijn van kinderen zeker mee telt. Zij gaat uit van reeds bekende theorieën over lichamelijke, emotionele, sociale en psychische werkelijkheid, maar betrekt daarbij ook een intuïtieve werkelijkheid. In eerste instantie denk je aan een ‘zweverig’ boek. De schrijfster is echter goed in staat het onderwerp praktisch te omschrijven. Ze geeft duidelijke handvatten en tips over het begeleiden van kinderen. Haar kracht is dat zij veel bestaande theorieën onderschrijft en daarbij een aanvulling geeft die van groot belang is. Het is de hoogste tijd dat we uitgaan van de kwaliteiten van onze kinderen en inhoud geven aan positief ouderschap. (WdW)
Positief ouderschap door Carla Muijsert-van Blitterswijk. Uitgeverij Ankh-Hermes, ISBN 9020285437, € 17,50.

Niet zonder ons. Gezinshuizen aan het begin van de 21e eeuw
Gerard Besten

Gerard Besten werkt in de zeventiger jaren als groepsleider. Langzaam sluipt er onvrede bij hem binnen. De jongeren houden hem en zijn collega’s op afstand. Ze blijven argwanend, willen zich niet laten kennen. Weten wat hen beweegt, hoe zij denken, wie zij werkelijk zijn, is volgens Besten essentieel. Uiteindelijk besluit hij in 2006 met enkele organisaties binnen de jeugdzorg (1) een landelijk netwerk voor gezinshuizen op te zetten. “Jeugd lijkt tegenwoordig meer en meer geassocieerd met problemen, […], overlast. ‘Hard aanpakken’ valt steeds vaker te beluisteren. Er wordt zonder gêne gesproken over heropvoedingskampen, werkkampen, prepcamps, etc.” Besten laat in dit boek een stevig tegengeluid horen. Hij verwerpt de afstand tussen hulpverlener en jeugdige cliënt die almaar groter wordt. “Casemanagers, keten­managers, cliëntondersteuners, zorgvraagbemiddelaars, trajectwerkers… alle schakels van de keten – intake, diagnose, begeleiding, therapie, dagbesteding – zijn uit elkaar gehaald. Voor elke schakel is steeds weer een andere hulpverlener verantwoordelijk. Daar zit een jongere helemaal niet op te wachten. Die heeft behoefte aan onvoorwaardelijke betrokkenheid, aan verbondenheid. Dat is wat een gezinshuis biedt.”

Besten gaat in zijn boek op zoek naar de professionele basis van de gezinshuizen en komt uit bij begrippen als ‘saluto­genese’ en ‘presentie’. Miriam Erlings is pleegouder en gezinshuisouder. Zeggen deze begrippen haar iets? “Ja zeker. Salutogenese betekent dat je kijkt naar wat een kind kan. Je gaat op zoek naar zijn kwaliteiten en die worden het uitgangspunt van jouw handelen. Een van mijn pleegdochters is inmiddels volwassen. Ze zei laatst tegen me: “Weet je wat ik zo erg vond aan pleegzorg? Die behandelplannen. Daarin stond alleen wat er allemaal mis was met me.” Dit ging mij ook zo tegenstaan. Een gezinshuisouder (2) schrijft zelf de plannen, geen behandelplannen maar handelplannen, waarin de nadruk op het positieve ligt: wat gaat goed en hoe kunnen we dit versterken? Van een pleegouder wordt een professionele afstand verlangd. Een onmogelijke eis. Hiertegenover staat de professionele presentie waar Besten het over heeft. Ik noem dit tegenwoordigheid van geest. Je bent er, in het hier en nu en of je wel of niet handelt, hangt af van dat hier en nu. Je kunt niet alles vooruit bedenken.”

Niet helemaal duidelijk is, voor wie Besten het boek geschreven heeft. De praktijkvoorbeelden zullen voor gezinshuisouders niet veel toevoegen en het is de vraag of zij zitten te wachten op een theoretische verhandeling. Het lijkt meer bedoeld voor degenen die de gezinshuizen moeten financieren en tegenwoordig steeds meer wetenschappelijke onderbouwing van methodieken eisen. (AvW)
Niet zonder ons door Gerard Besten. Uitgeverij De Gezonde Balans ISBN 9080952744, € 22,95.

(1) De Rudolpstichting, Bredervoort, de LeoStichtingGroep
(2) Gezinshuis.com, zie ook Mobiel 3, juni/juli 2007


Tags: ,