Thema: Gezinshuizen tellen weer mee

Een gezinshuis, is dat niet gewoon een groot pleeggezin? Minimaal vier kinderen, die te heftig zijn om in een gewoon pleeggezin op te groeien, maar die in een groep niet goed gedijen. Extra bemoeienis door de instelling, maar ook een ruimere vergoeding, een groot huis en salaris voor een van de pleegouders. Zie daar de vooroordelen over gezinshuizen die leefden binnen de redactie van Mobiel.

Dit voorjaar werden we uitgenodigd in De Glind om kennis te nemen van een nieuw project: Gezinshuis.com. Bredervoort-lsg en de Rudolphstichting vinden het idee achter gezinshuizen zo waardevol, dat zij er een nieuwe, landelijke impuls aan willen geven. Wel is het moment gekomen om de gezinshuizen aan te passen aan de huidige tijd. Zij zijn niet de enigen. Ook andere instellingen investeren weer in gezinshuizen. Lange tijd werden de gezinshuizen er een beetje bij gedaan. Een instelling richtte zich ofwel op pleegzorg ofwel op residentiële zorg. Daarnaast had je dan nog een paar gezinshuizen. Het lijkt erop dat de tijd van ‘ernaast doen’ voorbij is.

Onze vooroordelen hebben we inmiddels kunnen bijstellen naar een reëel beeld van het huidige gezinshuis. Al zijn er overeenkomsten, het is echt iets anders dan een groot pleeggezin. In de volgende artikelen leest u meer over de geschiedenis van gezinshuizen, over de plannen van Gezinshuis.com, over de gezinshuizen van Jeugdformaat en over een pleegmoeder die besloot om een bijzondere gezinshuisouder te worden: zij doet namelijk weekend- en vakantieopvang voor gezinshuiskinderen en crisisopvang.

Zie alle artikelen van dit thema door te klikken op de tag “geziinshuizen-tellen-weer-mee”.


Tags: , ,