Thema: Uithuisplaatsing leidt tot rouw

De redactie van Mobiel ontvangt regelmatig brieven en telefoontjes die gaan over het afscheid nemen van een (pleeg)kind. Meestal gaat het over een al dan niet voortijdige afbreking van de plaatsing. Ook uiten soms ouders hun gevoelens die de uithuis­plaatsing van hun kind bij hen losmaakt. Het vertrek van een (pleeg)kind leidt tot verdriet, ook als de (pleeg)ouders het met het vertrek eens zijn en er aan meewerken. Een verdriet dat je kunt vergelijken met het verdriet na het overlijden van een dierbare. Toch wordt dit verdriet zelden als zodanig door de (pleeg)ouders herkend. Als de (pleeg)ouders hun verlies en het daarbij behorende verdriet wel herkennen, stoppen ze hun gevoelens snel weg. “We wisten toch waar we aan begonnen?!” zeggen de pleegouders tegen zichzelf en ze proberen hun rug recht te houden. Het niet herkennen en accepteren van de pijn die het verlies geeft, kan tot, soms onverklaarbare en jaren later optredende, lichamelijke en psychische klachten leiden.

In dit thema gaat rouw­deskundige Irene Dros nader in op ervaringen van ouders en pleegouders bij uithuis­plaatsingen. We besteden aandacht aan hoe kinderen rouw uiten en hoe u als pleegouder daarbij kunt helpen. Tot slot hebben we een aantal instellingen gevraagd hoe zij omgaan met dit onderwerp. Op pagina 26 vindt u in ‘Publicaties’ recensies van een aantal boeken over rouw.

Alle citaten komen, tenzij anders vermeld, uit brieven en e-mails van ouders en pleegouders aan Mobiel.

Zie alle artikelen van dit thema door te klikken op de tag “uithuisplaatsing-leidt-tot-rouw”.


Tags: , ,